Sommige schrijvers tikken moeiteloos heel wat woorden weg in korte tijd. Hoe doe je dat zelf?
Hoe weet je of je manuscript goed genoeg is voor een uitgeverij?
In het komende nummer van Schrijven Magazine vertellen vier redacteuren en een schrijfdocent waar een goed manuscript aan moet voldoen. Is jouw levenswerk klaar om opgestuurd te worden naar de uitgeverij of is die laatste punt nog niet gezet? Wij geven alvast één tip weg!
Door Natasja Bijl
Louise Koopman is redacteur voor diverse bedrijven en literaire uitgeverijen waaronder Nieuw Amsterdam. ‘Wat ik vaak zie, is dat er fouten ontstaan wanneer er gedurende het schrijfproces dingen veranderd zijn. Een personage heeft bijvoorbeeld een andere, meer of minder belangrijke rol toebedeeld gekregen, waardoor bepaalde passages in het verhaal geen functie meer hebben, of op een andere plek thuishoren. Wanneer je veel herschreven hebt en er veel veranderd is, om het verhaal krachtiger te maken, heeft dat consequenties voor het hele boek. Ook wat betreft gebeurtenissen, dialogen en zelfs kleine dingen als kledingkeuze of hoe iemand loopt of zwijgt. Ik noem het erfenissen uit eerdere versies als die zaken niet consequent zijn aangepast en daarmee het verhaal verstoren of soms zelfs ongeloofwaardig maken.’
Alle tips lezen? Je vindt ze in het komende nummer van Schrijven Magazine. Nog geen abonnee? Profiteer vóór maandag 27 maart 16:00 u. van de introductieaanbieding.
Gerelateerd
Uitgeven
Techniek
Service
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Anya Niewierra schreef geschiedenis: met 5 boeken op de bestsellerlijst. Wat is het geheim van de auteur van De camino?
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Kathy Mathys hoopt dat je van herschrijven gaat houden met haar handige tips.