De weg van manuscript naar publicatie en daarna

Wat veel beginnende schrijvers niet beseffen is dat als jouw boek af is, het pas echt begint. Er komt veel bij kijken om je boek publiceerbaar te maken. Iedere uitgever heeft zijn eigen werkwijze, het is belangrijk dat jij als auteur de uitgever vindt die bij jou past. Elly Godijn geeft een kijkje in de keuken van haar uitgeverij.

1. Een goede en prettige communicatie

Voor Godijn Publishing is het belangrijk hoe een manuscript wordt aangeleverd. Is hier moeite voor gedaan, is er een synopsis en een deel van het manuscript meegestuurd? Een onzorgvuldige mail gaat direct de digitale prullenbak in. Waarom? Omdat een goede communicatie de eerste stap is naar een succesvolle samenwerking.

Soms twijfelen we aan een manuscript, omdat er verbetering nodig is. Dan geven wij dit aan. Soms wordt een auteur dan furieus, omdat hij/zij het onbegrijpelijk vindt. Dan houdt het voor ons op, immers de basis voor een goede samenwerking is dan al verstoord.

2. Toon inzet

De schrijver die met beide handen de kans grijpt om zijn/haar manuscript te verbeteren, heeft bij ons al een voorsprong. Hierdoor kiezen we soms voor een manuscript dat technisch minder sterk is, maar waarin de auteur ons overtuigt om hard te willen werken. Inzet van de schrijver is voor ons net zo belangrijk als de schrijftechniek. Uiteraard moeten wij als uitgever wel geloven in zowel het verhaal als het schrijftalent van de auteur.

3. Accepteer feedback

Het krijgen van feedback is ontzettend lastig. Zie het niet als een persoonlijke aanval op jou als schrijver, maar bedenk dat de redacteur tijd in jouw verhaal heeft willen stoppen. Dat jouw verhaal de moeite waard is om uit te geven. Ga aan de slag met de feedback, zodat jouw verhaal uiteindelijk sterker wordt.

4. Stel realistische doelen

Als jouw boek is gelanceerd, verwacht dan niet meteen een bestseller. De kans hierop is klein en slechts voor enkele auteurs weggelegd. Uiteraard ga je hier wel voor, maar houd je doelen realistisch. Wees voorbereid dat jij als auteur samen met de uitgever hard aan de slag moet om jouw boek te promoten.

5. Stel nooit een recensie ter discussie

Boekrecensies zijn essentieel voor een auteur. Goede recensies ontvangen is fijn, maar het ontvangen van een kritische recensie hoort er ook bij. Ga nooit in discussie met een recensent of in de aanval. Het is de persoonlijke mening van de recensent en het zal je tegenwerken als jij ‘agressief’ omgaat met kritiek. Een kritische recensie maakt een goede recensie sterker.

6. Werk samen met je uitgever

Een uitgever wil jouw manuscript zo goed mogelijk publiceren. Een team van professionals gaat aan de slag met jouw boek. Dit geeft geen garanties tot succes. Je zult als auteur ook zelf initiatief moeten nemen. De kar trek je samen.

7. Je bent niet de enige

Je bent niet de enige auteur in het fonds van jouw uitgever. Wekelijks een lang telefoongesprek of een overlegmoment willen, is niet haalbaar voor een uitgever. Tijd is kostbaar en dit gaat van de tijd af die de uitgever anders voor acquisitie had kunnen inzetten.

Godijn Publishing is een uitgever gevestigd in Hoorn met in zijn fonds voornamelijk verhalenbundels, Young Adult, fantasy, jeugdboeken en romans. Zaterdag 6 mei 2017 lanceren zij in Park Schouwburg Hoorn tegelijk tien boeken, van verschillende genres, in het project BOEK10. Een spectaculaire boeklancering in het theater tijdens een schrijversdag voor en door schrijvers. Voor meer informatie: www.godijnpublishing.nl of info@godijnpublishing.nl