Afbeelding
Bron Pexels
Bron Pexels
Sommige schrijvers kijken ernaar uit, maar de meeste schrijvers vinden het verschrikkelijk: herschrijven. Het creatieve proces is geweest, je hebt je hele verhaal doorleefd, de laatste punt is gezet. Je hebt het verhaal een tijdje laten liggen, nu is het tijd om aan de slag te gaan. Hoe vind je het enthousiasme om de pen weer op te pakken?
Waarom vind je schrijven leuk? Mist dat bij het herschrijven? Hoe komt het dat wat schrijven leuk maakt bij het herschrijven mist? Belangrijker nog, bedenk hoe je het kunt inpassen bij het herschrijven. Vind je schrijven bijvoorbeeld leuk omdat je er al je creativiteit in kwijt kan? Lees dan gauw tip 3, zodat je ook tijdens het herschrijven creatief aan de slag kunt.
Je hebt een verhaal geschreven! Hoe heerlijk is het dat je het nu kunt lezen. Ga er lekker een avond voor zitten, pak je verhaal erbij en lees het door. Maak voor jezelf aantekeningen in een apart document of op een apart vel papier. Lees het verhaal eerst helemaal door en noteer waar je hapert, waar je verhaallijn niet meer volgt en waar je juist enthousiast leest. Je schrijft als het ware een redactionele brief aan jezelf. Nu je op een rij hebt staan wat je wilt doen, kun je het werk in kleine stukjes hakken en per brokje aan de slag gaan.
Even geen zin meer? Zie je er als een berg tegenop? Laat je personage in een andere situatie ‘spelen’. Het geeft jou weer frisse moed, je leert je personage nog beter kennen én je bent weer lekker creatief aan het schrijven. Tegelijkertijd ben je met de ontwikkeling van je verhaal en personage bezig. Alleen maar win-win.
Een leuke manier om weer energie te krijgen is je voor te stellen dat je verhaal helemaal klaar is. Hoe ziet dat er uit? Hoe voel jij je dan? Ben je blij, opgelucht, tevreden, trots? Houd dat gevoel vast en ga weer aan de slag, wetende dat dat moment nu snel zal aanbreken. Je kunt ook positieve affirmaties gebruiken. Als je even geen zin hebt of er tegenop ziet of het moeilijk vindt om aan de gang te blijven: maak een affirmatie waarin je plezier legt, waarin het eindresultaat voelbaar is en je jezelf het vertrouwen geeft het te kunnen. Schrijf de affirmatie ergens op en hang het boven je werkplek.
Met iemand samen herschrijven is leuker dan alleen. Zorg dat je iemand vindt die met je wil meelezen en in staat is feedback te geven om jouw verhaal beter te maken. Dat kan een schrijfcoach zijn, een redacteur of een bevriende schrijver of kritische lezer. Samen hebben jullie hetzelfde doel: jouw verhaal beter maken. Een blik van buitenaf stimuleert je om weer aan de slag te gaan. Bovendien neem je jezelf en je werk serieus.
Het allerbelangrijkst is natuurlijk dat jij zelf tevreden bent over het verhaal dat jij hebt geschreven. En daar hoort, weet iedere schrijver, herschrijven bij. Durf gerust te vertrouwen op jouw gevoel en zet dit in om met enthousiasme weer aan de slag te gaan.
Janine van de Raadt is schrijfcoach en schrijfdocent. Ze leidt elke maand de gratis schrijfkamer, waar schrijvers elkaar ontmoeten en schrijven aan de hand van korte opdrachten (i.s.m. de Zwolse bibliotheek). Geregeld organiseert ze Schrijf jouw boek! introductiebijeenkomsten en actieve schrijfuitjes in Zwolle en omgeving. Meer informatie?
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!