Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Redigeren als een pro, wijzigingen bijhouden in Word
Wanneer ik een manuscript redigeer, in Word, zet ik als eerste ‘Wijzigingen bijhouden’ aan, zodat de auteur kan zien wat ik heb aangepast. Bij uitgevers is dit een vaste werkwijze, maar niet alle zelf-publicerende auteurs zijn hiermee bekend. In dit artikel leg ik uit hoe het werkt.
Alle markeringen
De functie ‘Wijzigingen bijhouden’ vind je in Word onder het menu Controleren. Wanneer je dit activeert, verschijnt er een rood verticaal streepje voor elke zin waarin je iets aanpast. Of, wanneer je in plaats van ‘Eenvoudige markering’ kiest voor ‘Alle markeringen’ (in hetzelfde menu Controleren), worden al je wijzigingen in het rood weergegeven.
Eenvoudige markering
Tijdens het redigeren gebruik ik ‘Eenvoudige markering’ zodat ik de zin zie zoals ik hem wil hebben, dus zonder doorhalingen en wijzigingen. Zo voorkom ik dat ik zélf fouten introduceer. ‘Alle markeringen’ kan namelijk nogal een warboel opleveren als er veel wordt aangepast, met dubbele of missende leestekens, spaties en zelfs woorden als gevolg.
Afbeelding
Wijzigingen accepteren
Afbeelding
De auteur (of bureauredacteur, of vertaler) zal wél ‘Alle markeringen’ gebruiken wanneer ik het manuscript inlever, om te kunnen zien wat ik heb aangepast – om zodoende te bepalen of hij/zij het hier mee eens is (een redacteur heeft immers niet het laatste woord). De wijzigingen kunnen vervolgens een voor een, of allemaal in één keer, worden geaccepteerd via ‘Accepteren’, ook weer in het menu Controleren.
Opmerkingen
Afbeelding
Een tweede functie in Word die ik veelvuldig gebruik is het plaatsen van opmerkingen in de kantlijn. Met deze opmerkingen, die je wederom via het menu Controleren (of sneller, via de rechtermuisknop) plaatst, kan ik vragen stellen en suggesties doen. De auteur kan deze opmerkingen ‘Beantwoorden’, in de kantlijn, maar wat ik liever zie is dat hij of zij mijn vragen en suggesties gebruikt om de tekst aan te passen – mét track changes. Zodoende kan ik in een tweede redactieronde direct naar de aanpassingen scrollen (te herkennen aan het rode balkje, zoals hierboven uitgelegd) en hoef ik niet heel de tekst opnieuw te lezen.
Als zelf-publicerende auteur zul je ongetwijfeld op zeker moment een redacteur inschakelen (toch?), en dan is het wel zo handig om bekend te zijn met bovenstaande functies.
Over de auteur
Rob Steijger werkt als freelance redacteur voor diverse uitgeverijen en helpt regelmatig aspirant-schrijvers met hun manuscript. Bekijk zijn website.
Gerelateerd
Uitgeven
Techniek
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!