Afbeelding

Valentijnscadeau voor de schrijver in je leven

Foto: Pixabay

Hoe schrijf je de ultieme liefdesbrief?

Sta je liever niet te zingen voor de deur van je geliefde? Vind je het moeilijk om hem/haar diep in de ogen te kijken en te zeggen hoeveel je van hem/haar houdt? Schrijf dan de meest romantische liefdesbrief ooit met deze schrijftips.


Maak gebruik van vergelijkingen, herhalingen en opsommingen

Door te vergelijken kun je je brief poëtisch maken. Want haar ogen zijn zo blauw als de zee, ze straalt als de zon en die rode lippen die je wil kussen zijn zo zoet als een rode, sappige appel. Opsommingen werken goed. Benoem waarom je van de ander houdt. Geef niet één reden, maar een aantal. Wat bewonder je in hem of haar? Daarnaast werken herhalingen goed. Je kan niet vaak genoeg zeggen hoeveel ze voor je betekent.

Verpak de boodschap

Bij een liefdesbrief gaat het niet alleen om wat je zegt, maar ook om hoe je het zegt. Probeer niet letterlijk te schrijven wat je voelt, maar verpak de boodschap zodat de brief een cadeau van gevoelens wordt. Zo wordt ‘Ik mis je’, ‘Ik mis je meer dan ik zeggen kan’. Misschien klinkt het wat overdreven, maar overdrijven mag. Als je verliefd bent, zit je op een roze wolk en dus mag het zweverig klinken.

Het beschrijven van gevoelens is niet makkelijk. Met deze twee schrijfoefeningen leer je gevoelens op te wekken en te omschrijven.

1.) Kies een emotie, schrijf deze op en beschrijf hem. Denk hierbij aan de volgende vragen:

  • Wat doet deze emotie met mij?
  • Wat is de oorzaak van deze emotie?
  • Wat was/waren de gevolgen van deze emotie?
  • Hoe kan iemand reageren?
  • Wat doe ik bij deze emotie?
  • Wat is de inhoud van deze emotie?

2.) Zet muziek op, kijk een film of roep een herinnering op en beschrijf wat je hierbij voelt. Probeer al je gevoelens tot in detail te beschrijven zonder dat je de emotie zelf benoemt.

Wanneer het gaat over het beschrijven van gevoelens, komt de klassieker show, don’t tell weer terug. Een van de manieren waarop je show, don’t tell kan gebruiken, is het beschrijven van de omgeving. Denk aan jullie ontmoeting of jullie eerste kus. Waar waren jullie en wat deed de omgeving met jullie? Je kan veel zeggen door de omgeving letterlijk te beschrijven, maar dat prikkelt niet zoveel als het gebruikmaken van zintuigelijke details. Hoe rook de omgeving? Welke geluiden hoorde je? Wat voelde je? Door antwoord te geven op deze vragen, ziet je geliefde de omgeving niet alleen voor zich, maar zal ze ook het gevoel krijgen er weer te zijn.

Maak het persoonlijk

Door gebruik te maken van jullie koosnamen of door te schrijven over gebeurtenissen die jullie meegemaakt hebben, kun je je brief nog persoonlijker maken. Je kan de brief ook op een andere manier meer eigen maken: schrijf het met de hand, laat een rode kusafdruk achter op de brief of spuit er wat van je parfum op die de ander zo lekker vindt.

Gebruik humor

Een liefdesbrief kan al gauw zwaar gaan wegen door alle emoties. Maak daarom een grapje of een leuke opmerking om het luchtig te houden.

Schrijf vanuit je hart

Een liefdesbrief is heel persoonlijk. Je schrijft over je gevoelens en wil deze delen met je geliefde. Wees eerlijk en oprecht. Richt de brief dan ook aan je geliefde. Zo schrijf je bijvoorbeeld niet ‘Jij hebt geluk met mij’, maar ‘Ik heb geluk dat ik jou in mijn leven heb gevonden’.

En ze leefden nog lang en gelukkig

Nu je je hart uitgestort hebt op papier wil je je brief niet abrupt laten eindigen. Eindig je brief met een belofte, een verleidelijke gedachte of een fantasie. Laat je geliefde weten dat je nog lang en gelukkig met hem of haar wil leven.

Praktische tip

Het is niet makkelijk om je emoties op papier te zetten. Schrijf daarom eerst je brief op klad, zodat je niet een liefdesbrief vol vlekken en strepen af hoeft te geven.

Techniek