Afbeelding

Bron: Pexels

In 5 stappen naar een onvergetelijk personage

In 5 stappen naar een onvergetelijk personageOf je personage nu een superheld is of een secretaresse, elk personage kan onvergetelijk zijn. Lees hier hoe jij een memorabel personage creëert in vijf stappen!

 1.       Maak gebruik van een personagemodel

Veel schrijvers gebruiken een model om hun personages  uit te werken. Bijvoorbeeld het model van Jung of aan de hand van astrologische persoonsbeschrijvingen. 

2.       Boetseer je personages rondom een conflict

Hoe je personage reageert op een bepaalde gebeurtenis of een bepaald conflict, zegt veel over zijn of haar karakter. Door verschillende personages op één en dezelfde gebeurtenis te laten reageren, kun je zien hoe zij van elkaar verschillen. Schrijver Jan Brokken zegt hierover: ‘het delen van een geheim, een trauma, een obsessie, misschien wel de sleutel is tot het vormgeven van personages. Het intrigerende wordt dan hoe verschillend de hoofdpersonen op datzelfde geheim, datzelfde trauma, die zelfde obsessie reageren.’


3. Wat is het doel van je personage?

Kurt Vonnegut zei ooit: Ieder personage moet iets willen, al is het maar een glaasje water. Denk na over wat de drijfveren van je personage zijn. Waarom handelt een personage op een bepaalde manier? Is het personage zich hier zelf van bewust?
Door de handelingen van je personage te verklaren en te motiveren, maak je het personage geloofwaardiger en bouw je tegelijkertijd een spanningsboog in: krijgt het personage uiteindelijk wat hij of zij wil?


4. Schrijf ronde personages

Volgens schrijver/ essayist E.M. Forster is een personage pas echt geslaagd wanneer hij of zij de lezer kan verrassen. Forster maakte een onderscheid tussen vlakke personages en ronde personages. Vlakke personages kenmerken zich door één specifieke eigenschap, één functie in het verhaal. Ronde personages beschikken daarentegen over een heleboel verschillende (soms conflicterende) eigenschappen en emoties.
Zorg ervoor dat je personage de lezer kan blijven verrassen en zijn of haar acties niet voorspelbaar worden.

5. Geef je personage een eigenaardige hobby of interesse

Soms kunnen bijzondere details je personage onvergetelijk maken. Schrijver John Green is erg sterk in het bedenken van eigenaardige hobby’s of interesses voor zijn (hoofd)personages. In Looking for Alaska weet het hoofdpersonage van een heleboel historische figuren wat hun laatste zin was voor het sterven, in Let it Snow is er een personage dat geobsedeerd is door biggetjes, in Paper Towns zijn er personages met een verzameling aan black santa decoraties. Zulke excentrieke eigenschappen helpen je bij het creëren van een uniek en onvergetelijk personage!

Door Lotte van den Elsen