Afbeelding

hoofdstuk

Dzenina Lukac via Pexels

Het laatste hoofdstuk schrijven: dit is wat je moet weten

Een goed begin van een verhaal is even belangrijk als een sterk einde schrijven. Een afgeraffeld einde zal lezers met een gefrustreerd gevoel achterlaten. Maar hoe zorg je voor een onvergetelijk einde dat jouw verhaal tot zijn recht brengt en lezers raakt?

Weet waar je verhaal eindigt

Het is belangrijk om het einde al in je achterhoofd te houden tijdens het schrijven. Je hoeft niet alles al uitgedacht te hebben, maar je moet wel een idee hebben waar je verhaal heen gaat. Als je geen einde in zicht hebt en denkt dat het zich vanzelf wel oplost tijdens het schrijven, zal je op een gegeven moment vastlopen en met je verhaal in de knoop komen te zitten. Het einde kan veranderen of meer uitgewerkt worden tijdens het schrijven, maar je moet het niet aan toeval overlaten.

Je verhaal mag geen losse eindjes hebben

Haast je niet om maar klaar te zijn. Het schrijven van een goed einde kost tijd. Hoe langer je over het einde nadenkt, hoe beter. Als je niet tevreden bent met het einde, schrap het dan en herschrijf het zo vaak als nodig is. Wees er zeker van dat je lezers niet met brandende vragen achterblijven als je geen vervolg gaat maken om ze te beantwoorden. Er is niets zo frustrerend als een vaag einde waarin cruciale informatie ontbreekt. Behalve als je een goede reden hebt om een open einde te schrijven natuurlijk.

Je hoofdpersoon staat centraal

Aan het einde moet duidelijk worden wat jouw hoofdpersoon geleerd heeft van alle problemen die hij of zij heeft moeten doorstaan. Hoe heeft hij of zij zich ontwikkeld als persoon en wat betekent dat voor het einde? Zal hij overwinnen of falen? Een interessante manier om te laten zien dat je personage gegroeid is, is door gebruik te maken van een cirkelvertelling. Iets wat in het begin van het verhaal niet lukte, lukt aan het einde van het verhaal wel, doordat je hoofdpersoon gegroeid is.

Zorg dat je aan lezers’ verwachtingen voldoet

Een voorspelbaar einde maakt een boek al snel saai, maar bij een einde dat uit het niets komt, voelen lezers zich vaak misleid. Schrijf een verrassend einde, maar zorg dat je genoeg hints in het verhaal verwerkt zodat lezers het gevoel hebben dat ze het hadden kunnen zien aankomen. Sluit daarnaast je boek goed af, ongeacht of je boek een happy end heeft of eindigt in een tragedie.

Laatste zinnen zijn belangrijk

Schrijvers besteden vaak veel aandacht aan eerste zinnen, maar vergeten daarbij de laatste zinnen. Eerste zinnen nodigen lezers uit om het verhaal te lezen, maar laatste zinnen laten lezers terugkomen. Als je je verhaal met een knaller eindigt, zullen lezers die onthouden en maak je ze nieuwsgierig naar je volgende boek.

Bron: Jerry Jenkins

Techniek