Afbeelding

Wat doe je als schrijven niet lukt

Foto: Pexels

Writer’s block? 9 wijsheden voor schrijvers die vastzitten

Schrijven is een avontuur. Het geeft energie en het voelt geweldig om woorden op papier te zetten. Soms loop je echter tegen een writer’s block aan en begin je aan jezelf te twijfelen. In dat geval is het fijn om de volgende 9 wijsheden over het schrijverschap te onthouden! 


1. Er is niet één pad om te bewandelen

Een gouden stappenplan om een verhaal te schrijven bestaat niet. Je gaat er zelf achter komen of je graag je hele verhaallijn uitwerkt of liever een spong in het diepe neemt. Hetzelfde geldt voor tips & tricks: je moet voor jezelf bepalen wat je ermee wil doen. Schrijver Sebastiaan Chabot zei: "Iedereen die alle trucjes toepast, schrijft een slechte roman". Een bepaalde manier van schrijven zal bij de een werken en bij de ander niet. Dat geeft niet, het gaat ook om de weg naar het eindpunt! 

2. Je hoeft niet te schrijven zoals je idolen

Ook al zijn de literaire klassiekers, klassiekers voor een reden: het betekent niet dat jij ook zo moet schrijven om succesvol te zijn. Lees je favorieten en leer van ze, maar ga vooral op zoek naar je eigen unieke stem. Authenticiteit valt sowieso beter bij het publiek.

3. Wees altijd bezig met je volgende verhaal

Het is goed om in je achterhoofd al bezig te zijn met je volgende verhaal. Het houdt je creativiteit op gang en daardoor loop je minder snel tegen een writer’s block aan. Daarnaast vindt een uitgever het ook fijn als je al een volgend verhaal in de pijplijn hebt. Wie weet wordt het boek een daverend succes, dan wil je al een tweede idee klaar hebben liggen om aan te beginnen. 


Meer schrijftips en adviezen?

In iedere editie van tijdschrift Schrijven Magazine delen we tips, trucs & adviezen van bekende auteurs en schrijfdocenten. Leerzaam!

Nog geen abonnee? Meld je aan!

Ja graag!    Geef cadeau


4. Neem alle feedback ter harte

Feedback ontvangen van medeschrijvers of zelfs vrienden en familie is soms enorm lastig. Het kan voelen alsof ze je baby aanvallen, het verhaal is immers in de krochten van je hersenen ontstaan. Dan kan het voelen als een aanval als ze je negatieve feedback geven. Probeer het toch als een uitdaging te zien: je kan weer groeien als schrijver.

5. …Behalve als de feedback gemeen en niet onderbouwd is

Negeer alleen ‘feedback’ wanneer deze ronduit gemeen is en niet onderbouwd. Het is tegenwoordig makkelijk om een reactie achter te laten onder een bericht op sociale media. De kans dat je als schrijver een zogenoemde internet trol tegenkomt, is groot. Focus je liever op de feedback waar je iets mee kan.  

6. Je schrijft voor jezelf, niet voor de markt

Als jij de trend wil volgen in de hoop dat je boek gaat scoren, heb je vaak alleen jezelf ermee. Je passie voor het verhaal wordt langzaam uitgeblazen en tegen de tijd dat het boek uitkomt, is de trend misschien overgewaaid. Schrijf vooral het verhaal dat jij wil schrijven. 

7. Schrijven is niet makkelijk, accepteer dat

We weten het allemaal: schrijven is niet makkelijk. Er zijn dagen dat je geen woord op papier krijgt. Dagen waarin je zo druk bent, dat je niet eens aan je verhaal denkt. Of dagen dat je je afvraagt waarom je ooit schrijver wilde zijn. Het beste is om te accepteren dat het zo is, en het later gewoon nog eens te proberen! 

8. Wees niet bang om een project op te geven

Soms werkt een verhaal simpelweg niet. Of is je passie voor het verhaal verdwenen. Dan is het zonde om er jaren aan te verspillen! Het is niet erg om het verhaal op te geven. Wie weet haal je er ooit een element uit wat toch nog in een ander verhaal past. 

9. …Maar geef ook niet te snel op! 

Desondanks moet je niet bij de eerste tegenslag opgeven. “A professional writer is an amateur who didn’t quit,” zei Richard Bach. 

Service