Writer's block…en dan?

Het is misschien een beetje negatief om op deze manier een artikel te beginnen, maar helaas krijgt (bijna) iedere schrijver er vroeg of laat mee te maken. Het vermeende “writer's block”. Het wegvallen van inspiratie is voor een schrijver een vreselijk moment. Want hoe moet het verhaal nu verder?

Afgelopen winter was het bij mij zover. Zuchtend zat ik achter mijn bureau, een beetje machteloos naar een wit scherm te kijken. Ik stond op en liep naar het raam en keek uit over de tuin, die er nog kleurloos bij lag. Af en toe was er wat beweging te zien: vogels die op mijn zelfgemaakte vogelhuisje zaten en zich te goed deden aan ons oude brood. Een witte kat met bruine vlekjes struinde door de bladeren en zocht zijn weg via de vlonder naar de buren. Het was bewolkt weer en koud. En mijn verhaal zou zich gaan afspelen in het warmere Provence. Hoe moet je je dan inleven? Hoe te schrijven over een voor mij bijna magische plek, waar ik zes jaar geleden voor het laatst was geweest?

Ik liep weg van het raam en ging weer aan mijn schrijftafel zitten. Mijn blik viel op een fotoalbum van jaren geleden. Een vakantie met mijn ouders in de Provence. Zittend onder de pergola met een grote schaal pasta op tafel en mama´s zelfgemaakte salade. De ingrediënten waren gekocht op de plaatselijke markt. Verser kon het niet. Drie verschillende soorten sla. Tomaten, zo rood hadden we ze nog nooit gezien! Een fles wijn, gekocht door mijn vader, op een van onze autotochten, bij een echte Provencaalse wijnchateau. Later kwamen de foto’s van de vakantie die ik met mijn man had gemaakt naar deze mooie streek. Hand in hand liepen we door de smalle straatjes van het kunstenaarsdorp Saint Paul de Vence. We aten een Provencette op het strand van Frejus. De cicaden die de hele dag ongestoord zongen. De geuren van lavendel en tijm die door een briesje onze kant op kwamen waaien….

…en zo droomde ik steeds verder over de herinneringen die de foto’s mij naar boven brachten. Zou ik door het zien van deze foto’s mijn inspiratie weer terug krijgen? Men zegt dat je ook het zogenaamde “free writing” toe kunt passen. Een vel papier pakken en je gedachten de vrije loop laten gaan. Tijdens een writersblock is het ook weleens goed om afstand te nemen van het schrijfwerk waar je op dat moment mee bezig bent. Zo kan het ook opeens gebeuren dat je op nieuwe ideeën komt voor je verhaal waar je mee bezig was. Het is een waar feit dat men zegt dat je tijdens een writersblock vooral moet blijven schrijven!

Door Darina Nykl

Darina Nykl (1978) is naast haar fulltime baan als secretaresse ook schrijfster. Sinds haar twaalfde schrijft ze verhalen en haar eerste boek, “De avond die haar leven veranderde” verscheen in 2009 na deelname aan een schrijfwedstrijd en is dit jaar door een Amerikaanse uitgever gepubliceerd. Daarnaast schrijft ze artikelen voor een Engelse website over Frankrijk en houdt ze een blog bij over het schrijfproces van haar tweede boek, waar ze momenteel mee bezig is. Je kunt haar artikelen hier bekijken. 

Techniek

Comments

Dank voor de tips! k ga het uitproberen. Maar wat doe ik wanneer ik een interview aan het uitwerken ben, vastloop omdat ik de geïnterviewde totaal niet inspirerend vind - mijn aantekeningen bieden ook geen aanknopingspunten meer - en toch op korte termijn een boeiende tekst op moet leveren? Het gebeurt niet vaak maar op zo'n moment kan ik mijn laptop wel tegen de muur smijten uit onmacht.