Afbeelding

Lord of the Rings

Pau Llopart Cervello via Pixabay

Wat inspireerde J.R.R. Tolkien voor The Lord of the Rings?

Eén ring om allen te regeren. De bekende woorden die gegraveerd zijn in de Ene Ring uit The Lord of the Rings van J.R.R. Tolkien (1892-1973). Deze magische ring werd gesmeed door Sauron, die heerschappij wilde krijgen over alle volkeren van Midden-aarde. Wat je waarschijnlijk nog niet weet, is dat Tolkiens idee voor de machtige, gouden ring ver terug in de tijd gaat.

Inspiratie uit Scandinavische sagen

J.R.R. Tolkiens idee voor The Lord of the Rings kwam niet uit het niets. Hij is geïnspireerd door meerdere bronnen. Zo wordt er door sommigen gedacht dat het operastuk Der Ring des Nibelungen (19de eeuw) van Richard Wagner een inspiratie was voor de Ene Ring. Tolkien sprak dat tegen, maar de duistere kracht van de magische ring is een belangrijke overeenkomst, volgens John Garth tegen BBC Culture, die de biografie van J.R.R. Tolkien schreef. Waar men wel zeker van is, is dat zowel Tolkien als Wagner inspiratie uit dezelfde bronnen haalden, voornamelijk Scandinavische sagen.

Tolkien was vanaf kinds af aan geïnteresseerd in Noorse mythologie. Hij was dol op het verhaal van Sigurd de drakendoder uit The Red Fairy Book van Andrew Lang. Ook las hij als tiener Noorse sagen in het Oudnoors, de Scandinavische taal die werd gesproken in de vroege middeleeuwen. Grace Khuri, doctoraal onderzoeker aan de Oxford Universiteit, vertelt aan BBC Culture dat één van Tolkiens vroegste Noorse aankopen de Völsunga-saga was. In dit traditionele volksverhaal komt een magische gouden ring voor, die gebruikt werd als metafoor voor macht, aldus Garth.                                                                              

Niet alleen de ring was gebaseerd op de Noorse mythen. Gandalfs naam is bijvoorbeeld afkomstig uit een mythologisch gedicht, net als de namen van verschillende dwergen in The Hobbit, zoals Durin en Thorin. Ook Gandalf, de wijze tovenaar met de lange baard, doet denken aan Odin, de god van wijsheid en kennis. Daarnaast is Frodo’s naam volgens Khuri afgeleid van het Oudnoorse fróðr en het Oudengelse Frõda (wijs). In oude legendes wordt er gesproken over een Deense koning genaamd Fróðr, die precies het tegenovergestelde was van Frodo, vol hebzucht. De drang die Frodo voelt om de Ene Ring te behouden, is wellicht een vage verwijzing naar de hebzucht van Fróðr.

Invloed Oudengelse literatuur

“Echter heeft Tolkien niet al zijn ideeën uit noordelijke mythes gehaald. Hij vond zijn inspiratie op veel plaatsen”, zegt Garth tegen BBC Culture. Tolkien was een expert op het gebied van Oudengelse taal, de Engelse taal die in de vroege middeleeuwen gesproken werd. Hij deed veel onderzoek naar Oudengelse literatuur en mythologie. Naast zijn jeugd op het Engelse platteland en zijn ervaringen als soldaat in de Eerste Wereldoorlog, hebben verschillende talen en het christendom The Lord of the Rings mede beïnvloedt.

De Kingmoore Ring

Is de Ene Ring ook op een werkelijke ring gebaseerd? Er wordt gedacht van wel. Tolkien zou inspiratie hebben gehaald van een meer dan duizend jaar oude ring. De Kingmoore Ring is een gouden ring uit het vroegmiddeleeuwse Engeland. Bijzonder is dat er, net zoals in de Ene Ring, een mysterieuze boodschap in de Kingmoore Ring gegraveerd is. Er staan runentekens in de ring, maar wat ze betekenen blijft tot op de dag van vandaag onduidelijk. Wie weet bevat de ring ook een magische boodschap? Mocht je de mysterieuze ring met eigen ogen willen zien, dan is het te bewonderen in het British Museum.

De Ring van Gyges

Een andere ring die sterk doet denken aan De Ene Ring, is de Ring van Gyges uit het boek De Staat van de Griekse filosoof Plato. Net zoals Tolkiens ring, maakt deze ring de drager onzichtbaar. Ook een Romeins-Keltische tempel uit Engeland genaamd Dwarf’s Hill en de folklore ervan heeft Tolkien geïnspireerd, volgens BBC Culture. In een van de inscripties uit de folklore, ging het over een vloek over de dief van een ring.

Tolkien haalde dus veel inspiratie uit oude volksverhalen en mythologie. Door zelf te duiken in de mythologie en volksverhalen die jij interessant vindt, kan je net als Tolkien inspiratie opdoen voor je verhaal en een eigen mythe creëren. Tolkien leert ons ook dat je ideeën kan opdoen uit het dagelijkse leven. Kijk maar eens om je heen, inspiratie is overal te vinden.

Bronnen: BBC Culture, British Museum, Wikipedia

Schrijver