Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Zo creëer je een mythe die lezers omverblaast
Legendarische werelden waar het onwerkelijke werkelijkheid wordt. Fantasieboeken staan er bekend om. Maar hoe schrijf je over iets wat niet bestaat? In deze serie leer je welke bovennatuurlijke elementen er zijn, hoe je ze kan gebruiken en waar je rekening mee moet houden. Deze week: mythe.
Een fictionele wereld opbouwen kan heel lastig zijn. De wereld moet goed uitgewerkt zijn, want anders stort alles in. Daarom kan het helpen om te weten hoe jouw wereld zo is ontstaan. Wat ondersteunt alle culturen, samenlevingen, gebeurtenissen, religies en tradities in je verhaal? Door je te baseren op mythes, heb je altijd iets waar je op kan terugvallen.
Beschreven mythes
Een mythe is een traditioneel verhaal dat het wereldbeeld van een bepaalde cultuur uit het verleden laat zien. Zo geloofde men vroeger in goden en dacht men dat zij de oorsprong van de mens, de wereld en natuurverschijnselen verklaarden. Deze verhalen werden door verschillende culturen doorverteld van generatie op generatie.
Veel boeken en films zijn op deze mythes gebaseerd en nog steeds erg populair. Lees je eens in en kijk naar voorbeelden. Zoek wat verder dan de albekende verhalen zoals Percy Jackson van Rick Riordan, waarbij de personages zonen of dochters van Griekse goden zijn. De meeste hervertellingen gaan over de Griekse-, Romeinse-, Noorse- en Egyptische mythologie, maar als je echt een uniek verhaal wil schrijven, kan je beter kijken naar minder bekende mythes. Welke cultuur spreekt jou aan? Er zijn veel verhalen te vinden uit de mythologie, dus denk goed na of je een verhaal wil schrijven over een onbekende wereld of een godenrijk dat iedereen kent. Maak aantekeningen van de mythische elementen die je tegenkomt en op welke manier de mythes vertellen over goden, natuurverschijnselen etc. Die aantekeningen kunnen je inspireren als je jouw verhaal gaat schrijven.
Oorsprong van je mythe
De kracht van een mythe komt van de duizenden jaren geschiedenis die erachter ligt. Ze zijn oud en opgegaan in de cultuur. Door de oorsprong van je mythe ver in het verleden te laten plaatsvinden, creëer je meer diepgang in jouw wereld. Het betekent namelijk dat er sinds het ontstaan van jouw wereld en het heden een lange tijd voorbij is, waartussen veel heeft plaatsgevonden. Dat maakt de mythe ook mysterieus en oncontroleerbaar, waardoor personages nooit zeker kunnen weten of goden wel of niet bestaan
Je kan je verhaal het beste beginnen met de oorsprong van jouw mythe. Hoe is de wereld of mythe zo ontstaan? Als de lezer daar niets van weet, kan het voor de lezer moeilijk te begrijpen zijn waarom dingen zijn zoals ze zijn. De oorsprong is de kern van je mythe. Leg dan wel uit hoe de mythe verband houdt met het heden. Hoe is de mythe verworven met de hedendaagse cultuur en gemeenschap? Door te begrijpen welke invloed de mythe heeft op de samenleving, creëer je een wereld met diepgang die als geloofwaardiger wordt gezien als je verklaart waar de oorsprong ligt en hoe het zich ontwikkeld heeft. In bijvoorbeeld de Mistborn-serie van Brandon Sanderson gaan de eerste drie delen over een groep die ‘the dark lord’ van de troon willen stoten. Vanaf deel 4 volgen de boeken andere personages, die 300 jaar later leven. De personages uit de eerste delen zijn uitgegroeid tot legendes en er zijn religies op ze gebaseerd.
Opbouw van de wereld
Mythes zijn meestal gecreëerd om iets uit de wereld te kunnen verklaren. Ze beschrijven bijvoorbeeld hoe de gewoontes, taboes en rituelen van de samenleving tot stand kwamen. Waar komt de bliksem vandaan? Waarom vinden er zonsverduisteringen plaats? Ook jouw mythe kan iets verklaren van de wereld, maar het moet wel relevant zijn voor je verhaal. Vind je verhaal bijvoorbeeld in een woestijn plaats, is het gek als je gaat verklaren waarom de zee op en neer golft
Daarnaast is het belangrijk om te bepalen in welke setting de mythe zich afspeelt. Vaak vinden mythes in het verleden plaats, maar ook op buitenaardse werelden. Hoe is jouw universum opgebouwd? Is er een godenrijk en dodenrijk en hoe zit dat in elkaar? Wordt het dodenrijk in een kwaad daglicht gesteld en wordt het godenrijk de hemel in geprezen? Draai het eens om en kijk op wat voor verrassende uitkomsten je kan komen.
Personages en goden
De personages in mythes zijn vaak goden, halfgoden, demonen of andere bovennatuurlijke wezens met speciale krachten. Het is belangrijk om mensen uit je verhaal in hen te laten geloven. Het geloof in een god of goden geeft hun een morele kompas en de geruststelling dat er een hogere macht is die over hen waakt. Je kan daarnaast natuurlijk een personage of groep bedenken die sceptischer is. Bedenk ook hoe en in hoeverre goden met de wereld en de mensen kunnen communiceren.
Een mythe kan veel invloed hebben op jouw hoofdpersoon. De verhalen waar hij of zij mee is opgegroeid, kunnen veel zeggen over zijn of haar waarden, gedrag en perspectief. Gelooft jouw hoofdpersoon in het bestaan van goden? In veel verhalen is de hoofdpersoon een god of halfgod, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. In The Song of Achilles van Madeline Miller wordt het verhaal bijvoorbeeld verteld uit het perspectief van Patroclus. Patroclus wordt juist niet afgebeeld als sterk, mooi en een gouden kind, iets wat godenzoon Achilles wel is. Je hoofdpersoon hoeft geen held te zijn, maar bij een mythe spelen goden en helden vaak wel een grote rol in het verhaal.
Bron: TCK Publishing
Gerelateerd
Genre
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!