Afbeelding

Bron: Pexels

Drie tips voor het schrijven van een sterk personage

Drie tips voor het schrijven van een sterk personageEen psychologische roman staat of valt bij zijn personages. Wij geven je drie tips voor het schrijven van een geloofwaardig personage!

1. Schrijf een rond personage

Meer dan bij andere romans ligt de nadruk in een psychologische roman op de karakters, motieven en innerlijke drijfveren van de personages. Het is dus belangrijk dat deze geloofwaardig zijn én bovendien genoeg de interesse van de lezer wekken om het boek te dragen. 
E.M. Forster maakte in zijn Aspects of the Novel onderscheid tussen ronde en vlakke personages. Een vlak personage heeft één kenmerkende eigenschap of vervult één bepaalde functie in het verhaal. Dit personage zou je dus in een enkele zin kunnen beschrijven. 
Een rond personage daarentegen heeft verschillende eigenschappen, complexere emoties en kan diverse soorten gedrag vertonen.

2. Geef niet alles in één keer weg

Net als een echt persoon, leer je een personage langzaam kennen. Het is daarom essentieel dat je er niet naar tracht om het gehele personage in één keer aan de lezer te tonen. Geef het personage de kans om gaandeweg nieuwe kanten van zijn of haar karakter te laten zien en nieuwe eigenschappen te ontwikkelen. Volgens E.M. Forster is een rond personage pas echt geslaagd wanneer hij of zij de lezer oprecht kan verrassen.

3. Interview je personage

Stel je personage vragen en bedenk wat hij of zij zou antwoorden. Zo kun je een completer levensverhaal voor je personage creëren en details over zijn of haar leven bedenken, die je kunt gebruiken in je boek. Inspiratie nodig bij het bedenken van vragen? Voorbeelden vind je hier


E.M. Forster (1879 - 1970) was een Britse schrijver en essayist, die maarliefst 16 keer genomineerd werd voor de Nobelprijs voor Literatuur. Hij schreef onder andere A Passage to India (1924) en het later verfilmde A Room with a View (1908). In 1927 schreef hij Aspects of the Novel, waarin hij zeven universele aspecten van de roman uiteenzet. 

Bronnen:
Story Insight 
Writer's Edit