Afbeelding

Bron Pixabay

3 manieren om een extra dimensie te geven aan je bijpersonages

Bijpersonages zijn de personen die zich bevinden rondom je hoofdpersoon. Ze spelen wel een rol in het verhaal, maar lang niet altijd een belangrijke. Veel schrijvers laten deze personages daarom een beetje oppervlakkig. We geven je 3 tips om, op een eenvoudige manier, een extra dimensie te geven aan je bijpersonages.

Je bijpersonage brengt verandering teweeg in de hoofdpersoon

Iedereen die we ontmoeten, verandert ons. Dit kan gaan om grote, levensveranderende dingen, maar ook de kleinste lessen of inzichten. Zorg dat je bijpersonage, voor zolang hij in het leven van je hoofdpersoon is, zijn sporen achterlaat op het karakter van de hoofdpersoon. Als je neurotische hoofdpersoon bijvoorbeeld tijdelijk samenwerkt met een ontzettend relaxte, rationele collega, kan dit hem inspireren om nét wat vaker dingen los te laten. Of laat een roekeloze vriend je hoofdpersonage betrekken bij een misdaad, waardoor in de loop van het verhaal zijn normen en waarden veranderen. Bijpersonages kunnen meer zijn dan slechts een vulling van de achtergrond, ze kunnen helpen om een realistische diepgang te geven aan het sociale leven van je hoofdpersoon.

Geef het bijpersonage tegenstrijdige karaktereigenschappen

Niets zo fascinerend als een personage waar je nooit helemaal grip op kan krijgen. Geef je bijpersonage tegenstrijdige karaktereigenschappen. Bijvoorbeeld iemand die op zijn werk extreem georganiseerd is en geen dag doorkomt zonder structuur en to-do-lijstjes, maar tegelijkertijd is zijn huis een zwijnenstal. Of een man die in relaties respectloos omgaat met vrouwen en een klassieke eikel is, maar een liefdevolle en zorgzame band heeft met zijn zus. Het toekennen van tegenstrijdige persoonskenmerken is een makkelijke manier om een bijpersonage, hoe groot zijn rol ook is, nét wat meer diepgang te geven.

Laat het bijpersonage een gecompliceerde band hebben met je hoofdpersoon

Twee personen, ongeacht hun band met elkaar, hebben altijd een geschiedenis. Een unieke dynamiek die tot stand is gekomen door bepaalde gebeurtenissen, combinaties van persoonlijkheden en omstandigheden. Zorg dat de band van je bijpersonage met je hoofdpersonage geen simpele is, maar een onstuimige, instabiele. Een goede vriend is niet zomaar een goede vriend, nee, het is een vriend die woedeaanvallen heeft en in het verleden regelmatig explosief is uitgevallen tegen je hoofpersoon en gewelddadig is geweest. Ongeacht de enorme loyaliteit van je hoofdpersoon, loopt hij op eieren rond zijn vriend. Of laat hem een groot geheim bewaren van je hoofdpersoon, een stiekeme verliefdheid hebben of iets dergelijks. Geef elke band van bijpersonages met je hoofdpersoon een twist die voor een fascinerende dynamiek zorgt.