Afbeelding

Breng jouw personages tot leven met het kernkwadrant

Breng jouw personages tot leven met het kernkwadrantWat brengt jouw verhaal tot leven? Sterke personages waar je lezer zich mee identificeert.

Instrumenten voor persoonlijke ontwikkeling zijn een handig hulpmiddel om levensechte personages te creëren. Als trainer gebruik ik deze instrumenten om mensen de inzicht te geven in hun ontwikkeling. Als schrijver gebruik ik ze om mijn personages diepgang en herkenning te geven.

Het kernkwadrant van Daniel Ofman

Het kernkwadrant geeft inzicht in de logische samenhang tussen kwaliteiten en valkuilen en hoe deze zich verhouden tot uitdagingen en allergieën. Deze vier elementen zijn bouwstenen voor dynamiek, spanning en dialoog.

Breng jouw personages tot leven met het kernkwadrant

Jouw hoofdpersoon heeft kwaliteiten die hem uniek maken. Als hij zijn kwaliteiten teveel inzet, schieten deze door in zijn valkuil. Dan ontstaat er dynamiek in je verhaal.
- Het optimistische meisje dat overal kansen ziet en geen gevaar, belandt door haar naïviteit in een gevaarlijke situatie.
- De gevoelige man met inlevingsvermogen verandert in een emotionele klager. Hij wil graag aandacht maar zijn vrienden gaan hem steeds meer negeren.
- De daadkrachtige manager wordt drammerig, omdat ze altijd haar zin wil doordrijven. Totdat iemand er genoeg van krijgt en besluit om haar aan te pakken.

De uitdaging is het tegenovergestelde van de valkuil. Jouw hoofdpersoon gaat niet opeens het tegenovergestelde doen. Dat is te spannend. De gebeurtenissen in jouw verhaal leren hem deze wijze les.
- Het optimistische meisje leert alerter te zijn op signalen dat er iets niet klopt.
- De gevoelige man leert relativeren en duidelijk zijn.
- De daadkrachtige manager leert dat ze met tact en geduld sneller haar doel bereikt.

Allergieën zijn eigenschappen waar je hoofdpersoon zich ontzettend aan irriteert, omdat ze het tegenovergestelde zijn van zijn kwaliteiten en de doorgeschoten variant van zijn uitdagingen. Confrontaties met allergieën helpen je hoofdpersoon in zijn ontwikkeling en zijn ook een ideale ingang voor een spetterend dialoog met bijvoorbeeld:
- De pessimistische vriend van het meisje.
- De brutale pizzabezorger die zich niet druk maakt.
- De passieve collega van de manager.

Online zijn er sites die je helpen bij het invullen van een kernkwadrant voor jezelf en je personages.
En stel ook gerust je vragen, door op deze blog te reageren.

Laura van der Klugt is werkzaam als leer- en ontwikkelspecialist en trainer. Haar kennis van persoonlijke ontwikkeling helpt haar om haar personages en verhalen tot leven te brengen. Haar passie is reizen en ze werkt aan haar eerste roman die zich op haar favoriete bestemming Hawaï afspeelt.

Comments

Lid sinds

9 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ja, als ik het zo lees, ligt het voor de hand om gebruik te maken van de kernkwaliteiten, met mogelijk een link naar het enneagram. Ik had er in het kader van schrijven nog niet aan gedacht hoewel ik wel bekend ben met het concept. Overigens is het 'ergeren aan' en niet 'irriteren aan'.