Afbeelding

fantasie

Pixabay

Fantasy schrijven – heel gewoon eigenlijk!

'Hoe schrijf je fantasy?’ Dat is een vraag die ik vaak hoor en nog vaker online zie. Meestal direct met een aantal antwoorden eronder – in artikelen zoals deze. Maar wat is mijn antwoord? 

Fantasy schrijf je niet wezenlijk anders dan andere verhalen!

Het fantastische element

Fantasy heeft uiteraard wel een fantastisch element nodig, anders is het geen fantasy. Dat kan heel summier zijn; je kunt een verhaal schrijven over een heks in Amsterdam die bij de Jumbo haar ingrediënten voor toverdrankjes gaat halen. Dat kan echter ook rasechte high-fantasy zijn; dan speelt het verhaal in een andere wereld. Dat fantastische element, dat is uiteraard ‘anders’ dan bij een normale roman of detective. Maar is jouw levende tuinkabouter, weerwolf of drakenwereld qua schrijfwerk ook zo ‘anders’? Of valt dat wel mee? 

Een verhaal met een begin en een eind

Een verhaal heeft een begin, een midden en een eind. Waarom trap ik deze open deur in? Omdat fantasyverhalen niet anders zijn! Ook die hebben een begin, een midden en een eind. Wat hebben ze nog meer nodig? Waarschijnlijk is er sprake van een of meerdere conflicten, heb je een of meerdere hoofdpersonen en heb je bedacht in welke setting het speelt. Kortom: je hebt een verhaal bedacht! Is het ook een góéd verhaal? Wát maakt een verhaal goed? 

Originaliteit

Moet je per se een nieuw soort heks bedenken? Mag je niet meer over een jochie op een tovenaarsschool schrijven? Zijn draken ‘uit’ en is ‘het kan niet gek genoeg als het maar origineel is’ dan ‘in’? 

Haal diep adem en wees gerust. Alle verhalen zijn al geschreven, ook dat briljante nieuwe idee van een wezen dat niemand anders heeft bedacht. Echt waar? Jazeker. Zo zijn er ook talloze verhalen over het ‘rechercheur zoekt moordenaar’-idee, idioot veel romans rondom ‘worden ze wel of niet verliefd’, heel veel boeken á la ‘gaat die man achter de waarheid komen’, etc. Noem het maar op.

Fantasy heeft vaak het ‘goed tegen kwaad’-element, maar daarnaast is er altijd iets anders te vinden. Vriendschap, liefde, avontuur, verraad, politiek gekonkel, het kan er allemaal in voorkomen. Net als in doodnormale romans, waarin het meest fantastische element de groene oude auto van de hoofdpersoon is. Fantasy heeft dezelfde thema’s als ‘gewone’ verhalen, omdat het in de kern om ‘gewone’ verhalen draait. Maar dan dus wel met een beetje (en soms heel veel) extra. 

Vergeet je verhaal niet

Vergeet in jouw fantasyverhaal niet het belangrijkste: jouw verhaal! Dat is niet die heks en niet die draak. Dat is waarom die heks nou juist dáár moeite mee heeft, waarom die draak niet wil vliegen, hoe jouw personages reageren op de dode prins of hoe jouw hoofdpersoon omgaat met de bijzondere fout die ervoor zorgde dat hij in de hel terechtkwam terwijl hij nog niet dood was. Je kunt het zo gek niet verzinnen, of het is eigenlijk heel gewoon: houd jouw personages in gedachten. Schrijf zoals je elk ander verhaal zou schrijven, want eigenlijk is het dat ook. 

Wil je graag fantasy schrijven, maar loop je vast op schrijftechnieken? Schroom dan niet om rond te snuffelen bij de ‘gewone’ schrijfboeken. Die weten veel te vertellen over conflicten, personages, thema’s en verhaalopbouw – en dat kun je gewoon gebruiken voor fantasyverhalen. Natuurlijk is er ook veel te vinden over specifiek het schrijven van fantasy, maar meestal gaat dat al meer in op details. Het schrijven van ‘een’ verhaal; dat is de basis. Jawel, met een begin, een midden en een eind. 

Succes met jouw fantasyverhaal!

Over de auteur

Ninja Paap-Luijten (1986) woont met haar man en dochter in Naaldwijk. Ze schrijft verhalen die verrassen, verbazen en verwonderen. In 2018 besloot ze die te gaan delen op haar website. Haar korte verhalen kunnen spannend, ontroerend, literair of fantastisch zijn. Haar romans combineren een rijke verbeelding met een fantasywereld die heerlijk aanvoelt.

 

Techniek