Afbeelding
Foto: Daily Express
Foto: Daily Express
De Wheel of Time serie van Robert Jordan is wereldberoemd en is als Nederlandse vertaling bekend als Het rad des tijds. Bijna iedere beetje boekennerd heeft wel van deze fantasyreeks gehoord. Vrijdag 19 november komt zelfs een televisieserie over uit. Maar wat kunnen wij leren van de schrijfstijl in de Wheel of Time?
Wheel of Time heeft in totaal 2782 personages, waarvan veel namen hebben die op elkaar lijken. En voor een lezer is het moeilijk om de personages Lara, Laran en Lian uit elkaar te houden. Zorg dus niet voor al te veel personages in je boek, en als je dit wel doen, geef ze dan geen namen die je met elkaar kunt verwarren.
Jordan brengt de wereld in de Wheel of Time volledig tot leven met zijn gedetailleerde beschrijvingen. Elk huisje, persoon en plaats werd duidelijk beschreven. Geen enkel puntje binnen de wereld wordt niet beschreven en niets is onduidelijk voor de lezer. Door de wereld zo duidelijk te beschrijven, kan de lezer alles inbeelden en wordt hij of zij zo meegezogen in het verhaal. Zorg er echter als schrijver wel voor dat je niet alle informatie in één keer geeft, maar door het hele verhaal verspreidt. Anders wordt je lezer overspoeld door een golf van informatie en kan je lezer niet bijhouden wat er allemaal gebeurt. Dit zal ervoor zorgen dat de lezer afhaakt, en dat wil geen enkele schrijver.
Echte mensen zijn niet perfect, dus waarom zouden je personages dat wel zijn? In de Wheel of Time maken de personages continu fouten en soms onlogische keuzes, maar dat zouden wij ook doen. Laat je personages dus ook fouten maken en gebreken hebben. Je hoofdpersonage hoeft niet elk gevecht te winnen en de love-interest hoeft niet mr. of mrs. perfect te zijn. Door deze gebreken maak je je personage menselijk. Hierdoor kan je lezer zich identificeren met het personage en maakt dit het verhaal aantrekkelijker.
De Wheel of Time serie bevat zo’n 4,4 miljoen woorden in 14 boeken. Dat is meer dan 300.000 woorden per boek, 3 keer langer dan een gemiddeld fantasyboek. En het is natuurlijk moeilijk om te stoppen met schrijven, het liefst zou je honderden verhalen en plotlijnen in jouw wereld willen schrijven, maar stoppen is ook een kunst. Schrijven is schrappen. En ook al zijn de boeken van Jordan een groot succes, dan nog is 300.000 woorden per boek wel erg veel. Dus let op het woordenaantal per boek.
Om goed te kunnen schrijven moet je ook veel lezen. Hier kun je namelijk ideeën vandaan halen en je schrijfstijl verbeteren. Dit is ook precies wat Robert Jordan heeft gedaan. De Wheel of Time is duidelijk geïnspireerd door Lord of the Rings van J.R.R. Tolkien. Deze series hebben veel overeenkomsten, maar het zijn beide unieke series met hun eigen plotlijnen, werelden en personages. Dus ga lekker in een hoekje zitten met een stapel boeken en ga lekker lezen. Schrijf op wat je wel en niet goed vindt en haal je inspiratie uit de verhalen. Maar zorg er dus wel voor dat je nog steeds je eigen verhaal schrijft.
Bronnen: Dremadeoraich.com, Goodreads en Barnes&Noble.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.