Afbeelding
Foto: Debby Hudson op Unsplash
Foto: Debby Hudson op Unsplash
Romantiek. In de meeste boeken ontkom je er niet aan; in feelgoodverhalen is het zelfs een must om romantiek in je verhaal toe te voegen. Want zonder romance en (strijd om) liefde is er geen verhaal. Maar natuurlijk is het niet alleen maar zo dat twee mensen hopeloos verliefd op elkaar worden, in elkaar de ware zien, bij elkaar komen en that’s it. Hoe zorg je er nou voor dat de romantiek en liefde tussen twee personages geen Disney-sprookje wordt?
Voor vrijwel alle verhalen is het belangrijk om zoetsappigheid en clichés zoveel mogelijk te vermijden. Voor romantische relaties geldt dit ook. Het brave, stuntelige meisje ontmoet een knappe dokter/rijke bankier/bad boy en het is liefde op het eerste gezicht. Niet direct aannemelijk, zonder extra informatie, want waarom zou zo’n knappe en getalenteerde man meteen op zo’n meisje vallen? Geef ze een achtergrondverhaal, werk hun persoonlijkheden uit; hoe en waarom is die bad boy zo’n bad boy geworden? Zo zorg je dat het voor lezers aannemelijk wordt dat ze voor elkaar vallen.
Ja, ze wil dolgraag een relatie met hem. Maar er is iets wat haar tegenhoudt. In mijn eigen roman Kwetsbaar verliefd twijfelt het hoofdpersonage omdat ze hem eigenlijk te jong vindt en omdat ze, gezien haar moeilijke geschiedenis, vindt dat hij beter af is bij iemand die niet gebroken is. Dit zijn allemaal heel realistische gedachten die je personages menselijk maken. ‘Ja, ik wil wel, maar…’ Geef personages een reden om juist niet voor the object of their affection te gaan. Geef ze problemen en onzekerheden. ‘Wat zou hij eigenlijk in mij moeten zien? Ik ben niet zo knap als hij!’ Zo maak je echte mensen van ze en gaan lezers helemaal mee in de relatie tussen de personages.
Een heel verhaal schrijven met personages die elkaar woest aantrekkelijk vinden zonder dat ze ook maar één keer opgewonden raken? Tenzij ze misschien aseksueel zijn, maar verder is het niet realistisch en misschien zelfs saai te noemen, omdat er maar weinig gebeurt. Het zijn mensen; ze mogen best wel wat sensatie door hun lichaam voelen als ze net even te dicht bij elkaar staan. Zorg dat ze elkaar nauwelijks kunnen weerstaan en dat de lezer oprecht dat gevoel meebeleeft. Op die manier zal de lezer het ook echt kunnen voelen. (Meer over sexy scènes lees je in het volgende deel uit deze reeks.)
Het puntje op je stoel-gevoel. Ze zoenen bijna maar dan gebeurt er iets waardoor het niet gebeurt, ze krijgen ruzie, één van de personages wordt versierd door iemand anders en maakt de ander jaloers, etc. Zorg voor conflicten die de lezer laat boeien en maak het spannend. Ja, zelfs in de romantiek is het mogelijk. Laat die frustratie maar lekker komen, zodat het des te leuker wordt wanneer ze uiteindelijk bij elkaar komen.
Lianne Reijntjes is eigenaar van Liannes Letters en auteur van Kwetsbaar Verliefd, dat ze tijdens ‘corona lockdown 1’ schreef en tijdens ‘corona lockdown 2’ in eigen beheer uit gaf. Inmiddels is haar eerste druk bijna uitverkocht, zijn de rechten van haar audioboek verkocht en zint ze op een vervolgroman over haar ‘Gia’, die de harten van vele lezers heeft gestolen.
Binnenkort lanceert Lianne een cursus voor (aspirant) feelgoodauteurs, want alhoewel er cursussen bestaan om kinderboeken en thrillers te schrijven, is er over het schrijven van feelgoodromans nog relatief weinig te vinden. Zo benut Lianne haar expertise en ervaring in het schrijven van feelgood romans én het uitgeven van een boek in eigen beheer om anderen te helpen hun droom te realiseren.
Lianne Reijntjes schrijft speciaal voor ons een serie gastblogs met tips om je nu al op weg te helpen. Volgende bijdrage: Tips om erotische scenes te verwerken zonder je publiek af te schrikken!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!