Afbeelding

Zo schrijf je een romantisch verhaal

foto: Pexels

Zo schrijf je een romantisch verhaal

Nog een aantal dagen en dan kan de romantiek ons om de oren vliegen. Valentijnsdag staat namelijk weer op ons te wachten. Dit jaar is het aan jou om zelf de romantiek in huis te halen. En hoe kan je dat beter doen dan een romantisch verhaal te schrijven? Hier lees je hoe je dat doet.


Begin bij het begin

Bedenk eerst goed wat je wilt vertellen. Wat is bijvoorbeeld de boodschap? Wie of wat speelt de hoofdrol? Wat gebeurt er met de hoofdrolspeler en hoe eindigt je verhaal? Ook is het belangrijk om van tevoren je thema te bepalen: een heerlijke feelgood, een romantische komedie of toch een tragisch liefdesverhaal? Het kan allemaal. Als het maar om de liefde draait. 

Pas op voor clichés

Clichés kunnen je verhaal voorspelbaar maken en dan kan het snel saai worden. Toch kan je er soms niet omheen, dat is niet erg. Probeer er dan een originele plot of twist aan te geven. Denk bijvoorbeeld aan een prins en prinses die volgens de buitenwereld helemaal perfect bij elkaar passen, maar de prins vertelt in het geheim aan de prinses dat hij helemaal niet op vrouwen valt.
Hoe zal je prinses hiermee om gaan? Hoe lang zullen ze het geheim houden? En zal de prins ooit zijn ware liefde vinden? Als de lezer het ‘o,nee’ effect krijgt, ben je goed op weg.

Maak het geloofwaardig

Als je een verhaallijn, een plot of een twist bedenkt, zorg dan dat het geloofwaardig blijft. Hoe origineel je ook wilt zijn, de geloofwaardigheid moet overheersen. De prins kan bijvoorbeeld niet opeens wél vrouwen leuk vinden. Het is beter als de prinses hem helpt met het vinden van een man, al is de prinses stiekem verliefd op hem. De reactie van de prinses moet je daarbij wel onderbouwen. Waarom kiest ze ervoor om hem te helpen? En hoe vindt zij dan de ware liefde?

Romantiek kan zonder erotiek

Een romantisch verhaal hoeft geen erotiek te bevatten. Te veel erotische scènes kunnen de plank volledig misslaan in je verhaal. Dat wil niet zeggen dat er geen seksuele spanning in kan zitten. Een middenweg vinden in de romantische genre en erotische genre is dus het doel als je erotiek terug wilt laten komen. Maar in een romantisch verhaal moet de romantiek de overhand blijven houden.