Afbeelding

Man en vrouw houden hand vast

Pexels

Feelgood schrijven

Wil jij een feelgood-roman schrijven? Een verhaal waar de lezer helemaal in wegdroomt? De redactie van Schrijven Magazine, hét schrijftijdschrift van Nederland en Vlaanderen, zette haar 5 allerbeste tips voor je op een rij. Ontdek welke elementen een goed feelgood-verhaal maken, welke niet & nog veel meer! 

Feelgood schrijven – tip 1: Lezen!

Het is belangrijk om te weten wat er al geschreven is, welke verhaalelementen populair zijn en waar je nog verrassend uit de hoek kan komen. Ga daarom veel feelgood-boeken lezen. Het genre is zo veel meer dan een simpel romantisch verhaal; denk ook aan sterke vriendschappen, familiebanden, of een zoektocht naar jezelf.

Feelgood schrijven – tip 2: Houd het luchtig

Dat betekent niet dat alles van een leien dakje hoeft te gaan. Tegenslagen maken een verhaal juist interessant. Maar maak je verhaal zeker niet te zwaar. Als mensen een feelgood lezen, verwachten ze een feelgood gevoel. Als de hoofdpersoon iedereen in het leven verliest, dan is het al snel geen feelgood meer. Zoek daar een goede balans in, en als je feelgood een donkere ondertoon heeft, laat dit de lezer dan ook weten.

Feelgood schrijven – tip 3: Besteed tijd aan de setting

De setting is in elk verhaal van belang, maar voor feelgood extra. Populaire settingen in het genre zijn exotische vakantiebestemmingen, knusse winkels waar de hoofdpersoon werkt, een romantisch hutje in de sneeuw of een oud kasteel. Natuurlijk hoef je de trends niet letterlijk te volgen, maar onthoud: laat het knusse gevoel terugkomen in je setting.

Feelgood schrijven – tip 4: Voorkom clichés

Lezers verwachten een aantal elementen van een feelgood: een fijn gevoel, romantiek en een happy ending voor de personages. Dat betekent niet dat elk boek vol hoeft te zitten met clichés. Wie zegt dat de hoofdpersoon en de geliefde pas aan het einde van het verhaal samen mogen komen? Of dat er geen plottwist mag plaatsvinden? Zoek een manier om de lezer te verrassen!

Feelgood schrijven – tip 5: Geef de romantische relatie veel aandacht

Een opbloeiende relatie beschrijven is nog zo makkelijk niet. Hoe zorg je voor een zeker spanningsveld? Wanneer laat je ze samenkomen? Tegen welke problemen lopen de personages aan? Maar ook: hoe gaan ze met elkaar om? Hebben ze een gezonde relatie?

Lees hieronder nog meer tips voor het schrijven van een feelgood!

3 schrijftips van Emily Henry
In 50 dagen schrijf je een novelle
De Verhalenfabriek zoekt nieuwe feelgood- & thrillerauteurs
Schrijven over liefde met deze 3 tips
De 5 meest voorkomende trends in feelgoodboeken
Hoe schrijf je een ‘happy ending’?
4 tips om te zorgen dat je feelgoodverhaal niet te clichématig wordt
Zo schrijf je een romantisch verhaal
Stalen spieren met karakter in 4 stappen
Schrijf tijdens je zomer met de nieuwe editie van Schrijven Magazine Plus!
Schrijven over liefde: nog 4 tips
5 tips voor het schrijven van een chicklit
Schrijf een feel-good verhaal in zes stappen
5 tips voor het schrijven van een chicklit