Afbeelding
Foto door MarcTutorials via Pexels
Foto door MarcTutorials via Pexels
Feelgoodboeken zijn hot! Vooral in een tijd van veel onzekerheid verdriet, zoals nu, is het heerlijk om jezelf te verliezen in een mooi romantisch verhaal waarin je lekker kunt wegdromen en waarin op het einde alles goed komt. Overweeg jij ook om een feelgoodroman te schrijven? Dan is het handig om te weten waar de lezer warm van wordt en welke onderwerpen het op dit moment goed doen. In dit artikel vind je 5 veelvoorkomende trends in feelgoodboeken.
De protagonist en de antagonist die elkaar om welke reden dan ook dóór en dóór haten. Maar, je weet wel hoe dat gaat, uiteindelijk moeten ze samenwerken of een gemeenschappelijk probleem oplossen en worden ze uiteindelijk toch verliefd op elkaar. Iets wat je van mijlenver ziet aankomen, natuurlijk, maar toch. Voorspelbaar of niet, dit soort liefde doet het fantastisch in de feelgoodwereld. Denk aan de bestseller ‘Ik niet op jou’ van Sally Thorne, die nu zelfs verfilmd is. Het is echt een soort guilty pleasure geworden om graag over deze manier van liefde te lezen. En laat dat ‘guilty’ maar weg, trouwens!
Iets wat de laatste tijd ook echt in opkomst is, is de historische feelgood-trend. Geschiedenis of een verhaal dat zich terug in de tijd afspeelt doet het goed in feelgood, dat blijkt maar weer. Ook populair zijn twee verhaallijnen, verhalen die gedeeltelijk in de huidige tijd en in het verleden afspelen. Dus houd jij van geschiedenis of vind jij het leuk om wat research te doen voor jouw verhaal? Geef er een historisch tintje aan!
Hier smullen veel lezers van! Denk aan de boeken van bijvoorbeeld Jenny Colgan, die hier een mooi voorbeeld van zijn. De hoofdpersoon gooit na een breuk of vervelende gebeurtenis het roer om en gaat een winkel, bakkerij of restaurant beginnen. Voeg er eventueel ook nog verhuizen naar een nieuwe plek aan toe en je hebt gegarandeerd een succesverhaal te pakken.
Niet alleen langere romans, ook kortere verhalen doen het tegenwoordig goed. Vooral als je er een serie van maakt. Veel e-only uitgeverijen spelen hier goed op in. Deze korte verhalen zijn zo’n succes juist omdat ze volgens veel lezers lekker zijn om tussendoor te lezen. Ze duren niet te lang en je kunt ze als het ware achter elkaar ‘bingelezen’. Zo’n serie met korte verhalen leest zich als het ware als een soort ‘soap’.
Meteen een onderwerp of verhaallijn nodig voor bovenstaande novelles? Steden in het buitenland doen het altijd goed! Lezers vinden het leuk om even met hun hoofd op vakantie te gaan, dus hier kun je goed op inspelen. En het leuke is: er zijn zo veel mooie en gevarieerde steden of plekken waar je over kunt schrijven! Van het bergachtige Schotland tot het zomerse Ibiza, voor iedereen is er wel een ideale vakantiebestemming. Dat maakt bestemmingen in het buitenland een ideaal onderwerp om over te lezen en over te schrijven.
Lianne Reijntjes (1992) is auteur en schrijfcoach. Ze schreef de feelgoodromans Kwetsbaar verliefd en de New girls on the block-serie, waarvan het tweede deel dit jaar verschijnt. Ook helpt ze andere auteurs met het schrijven van hun eigen roman en maakt ze podcasts over schrijven, uitgeven en feelgoodboeken.
Feelgoodromans staan al jaren op één in het meest uitgeleende genre bij bibliotheken, denk aan de bestsellers van Lucinda Riley. Ondanks de populariteit van het genre is het niet geliefd bij critici. Vaak wordt het als een ‘voorspelbaar en clichématig vrouwenboek’ bestempeld. Maar wat zijn nou die clichés? En hoe zorg je ervoor dat je net een klein beetje originaliteit geeft aan jouw feelgoodverhaal? Lianne Reijntjes, zelf feelgood-schrijfster legt het uit in het komende nummer van Schrijven Magazine.
Nog geen abonnee? Meld je snel aan!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!