Afbeelding
Pixabay.com
Pixabay.com
Laat jij je lezers wegdromen bij de chemie tussen jouw personages? Of je nou een echt liefdesverhaal schrijft of de relatie een subplot is in jouw avonturenroman, hier zijn 3 tips voor het schrijven van romantiek.
In een romantisch verhaal is de interactie tussen de personages extra belangrijk. Hun chemie is de drijfveer van het verhaal en je wilt je lezers hierin meetrekken.
Geef de personages dus overeenkomsten zodat zij iets met elkaar kunnen delen: een interesse, een goede eigenschap of hun eigen soort humor. Geef ze ook belangrijke verschillen: dit versterkt niet alleen de personages, maar maakt hun relatie interessanter en afwisselender.
Besteed bovendien aandacht aan hun dialogen en houding tegenover elkaar. Wat voor relatie hebben ze met elkaar en welke rol spelen ze daarin? Hoe praten ze met elkaar? Plagen ze elkaar? Vullen ze elkaars zinnen aan? Delen ze grapjes of geheimen die andere mensen niet zouden begrijpen, omdat alleen deze twee personages de context kennen?
Een liefdesverhaal is maar saai als er niets misgaat. Zorg daarom voor een uiterlijk of innerlijk obstakel dat de liefde van de personages in gevaar brengt.
Uiterlijk conflict is vaak romantischer. Omdat de problemen buiten en niet binnen de relatie zitten, loop je minder risico dat de personages elkaar zo slecht behandelen dat de lezer afhaakt. Bovendien kunnen uiterlijke omstandigheden de personages dichter bij elkaar brengen: 'onze liefde tegen de wereld'. Zorg er wel voor dat het uiterlijke conflict niet geforceerd voelt. Schrijf je bijvoorbeeld een verboden relatie, geef de omgeving dan geloofwaardige redenen om de relatie af te keuren. En geef de personages uiteraard ook geloofwaardige redenen om toch van elkaar te houden.
Innerlijk conflict zorgt voor drama en kan ook een aansporing zijn tot karakterontwikkeling. Kijk er wel mee uit! Een te klein conflict kan onbenullig voelen: 'maken ze zich hier nou zo druk om?' Een te groot conflict kan voor een ongezonde relatie zorgen, waardoor de lezer wellicht niet meer wil dat de personages bij elkaar komen. Maak je conflict dus geloofwaardig, laat het van twee kanten komen (er is dus niet één schuldige) en laat de personages tot een oplossing komen in plaats van de problemen in hun relatie weg te wuiven. Zorg er tegelijkertijd voor dat het conflict niet gemakkelijk in één gesprek valt op te lossen: als dit het geval is, zal de lezer zich afvragen waarom de personages dit niet eerder deden.
Om te voorkomen dat jouw verhaal te cliché wordt, kun je iets bijzonders veranderen of toevoegen aan jouw verhaal. Dit kan van alles zijn: een uniek perspectief, een ongebruikelijke setting of een nieuwe draai aan een cliché.
Dit is van toepassing op zowel de grote lijnen als de kleine details. Misschien ontmoeten ze elkaar op de vuilnisbelt. Misschien worden de twee mannen die om dezelfde mooie vrouw strijden langzaamaan verliefd op elkaar. Misschien valt de geliefde om als de hoofdpersoon in zijn armen springt.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!