Afbeelding

Schrijf romantische verhalen met deze 3 tips

Pixabay.com

Schrijven over liefde met deze 3 tips

Laat jij je lezers wegdromen bij de chemie tussen jouw personages? Of je nou een echt liefdesverhaal schrijft of de relatie een subplot is in jouw avonturenroman, hier zijn 3 tips voor het schrijven van romantiek.


1. Stem de personages op elkaar af

In een romantisch verhaal is de interactie tussen de personages extra belangrijk. Hun chemie is de drijfveer van het verhaal en je wilt je lezers hierin meetrekken.

Geef de personages dus overeenkomsten zodat zij iets met elkaar kunnen delen: een interesse, een goede eigenschap of hun eigen soort humor. Geef ze ook belangrijke verschillen: dit versterkt niet alleen de personages, maar maakt hun relatie interessanter en afwisselender.

Besteed bovendien aandacht aan hun dialogen en houding tegenover elkaar. Wat voor relatie hebben ze met elkaar en welke rol spelen ze daarin? Hoe praten ze met elkaar? Plagen ze elkaar? Vullen ze elkaars zinnen aan? Delen ze grapjes of geheimen die andere mensen niet zouden begrijpen, omdat alleen deze twee personages de context kennen?

2. Zorg voor uiterlijk of innerlijk conflict

Een liefdesverhaal is maar saai als er niets misgaat. Zorg daarom voor een uiterlijk of innerlijk obstakel dat de liefde van de personages in gevaar brengt.

  • Bij een uiterlijk conflict bedreigt een invloed van buitenaf de relatie tussen de personages. Hun relatie is verboden zoals Romeo en Juliet, of er is iets anders wat de romantiek moeilijk maakt. Misschien raken ze elkaar kwijt in een allesverwoestende oorlog. Misschien is één van hen een geest die niet aangeraakt kan worden en door niemand anders wordt gezien.
  • Een innerlijk conflict zit in de personages zelf: om een betere relatie met elkaar te kunnen hebben, moeten ze eerst hun innerlijke obstakels overwinnen. Misverstanden en slechte karaktereigenschappen zijn hier een voorbeeld van (denk aan Pride and Prejudice).

Uiterlijk conflict is vaak romantischer. Omdat de problemen buiten en niet binnen de relatie zitten, loop je minder risico dat de personages elkaar zo slecht behandelen dat de lezer afhaakt. Bovendien kunnen uiterlijke omstandigheden de personages dichter bij elkaar brengen: 'onze liefde tegen de wereld'. Zorg er wel voor dat het uiterlijke conflict niet geforceerd voelt. Schrijf je bijvoorbeeld een verboden relatie, geef de omgeving dan geloofwaardige redenen om de relatie af te keuren. En geef de personages uiteraard ook geloofwaardige redenen om toch van elkaar te houden.

Innerlijk conflict zorgt voor drama en kan ook een aansporing zijn tot karakterontwikkeling. Kijk er wel mee uit! Een te klein conflict kan onbenullig voelen: 'maken ze zich hier nou zo druk om?' Een te groot conflict kan voor een ongezonde relatie zorgen, waardoor de lezer wellicht niet meer wil dat de personages bij elkaar komen. Maak je conflict dus geloofwaardig, laat het van twee kanten komen (er is dus niet één schuldige) en laat de personages tot een oplossing komen in plaats van de problemen in hun relatie weg te wuiven. Zorg er tegelijkertijd voor dat het conflict niet gemakkelijk in één gesprek valt op te lossen: als dit het geval is, zal de lezer zich afvragen waarom de personages dit niet eerder deden.

3. Geef een unieke draai aan jouw romantiek

Om te voorkomen dat jouw verhaal te cliché wordt, kun je iets bijzonders veranderen of toevoegen aan jouw verhaal. Dit kan van alles zijn: een uniek perspectief, een ongebruikelijke setting of een nieuwe draai aan een cliché.

Dit is van toepassing op zowel de grote lijnen als de kleine details. Misschien ontmoeten ze elkaar op de vuilnisbelt. Misschien worden de twee mannen die om dezelfde mooie vrouw strijden langzaamaan verliefd op elkaar. Misschien valt de geliefde om als de hoofdpersoon in zijn armen springt.

Techniek