Afbeelding

Bron Pexels

5 tips voor het schrijven van een chicklit

Een chicklit (afkorting van chick literature) is moderne, romantische fictie voor jonge vrouwen. Ben je van plan zelf een chicklit te schrijven, lees dan deze 5 tips eerst even door.

1. Zie een chicklit als een modern sprookje

Een chicklit bevat normaal gesproken een handjevol elementen dat vergelijkbaar is met sprookjes. Je hebt de hoofdpersoon, de heldin van je verhaal. Zij heeft een doel, maar wordt hierin tegengewerkt door ofwel een sterke tegenspeler (de boze heks) of het lot. In het verhaal speelt romantiek ook een rol: aan het einde wacht haar een happy ending met de prins op het witte paard.

2. Lezers moeten zich herkennen in je hoofdpersonage

Het fijne van een chicklit is dat je als lezer het gevoel hebt op één lijn te zitten met de heldin van het verhaal. Ze heeft dezelfde twijfels, angsten, dromen en onhandigheden als de lezer. In de meeste chicklits is de hoofdpersoon een vriendelijk persoon die véél leuker en beter is dan ze zelf denkt, maar ze kan zich alleen maar focussen op die paar slechte eigenschappen. Ze is bijvoorbeeld heel onhandig, impulsief of perfectionistisch.

3. Je hoofdpersoon heeft pech

Ongeluk is een steevast onderdeel van de chicklit. Je hoofdpersoon heeft een doel of droom (haar eigen bakkerij openen, om maar wat te noemen), maar wordt hierin continu tegengewerkt. Haar gloednieuwe pand brandt af, ze krijgt geen financiering of een concurrent steelt haar unieke recept. Tegenslag na tegenslag komt op het pad van de heldin, maar ze slaat zich er dapper doorheen. In een crisis leren we het personage écht kennen en kun je laten zien waar ze van gemaakt is.

4. Houd het luchtig met humor

Tegenslag na tegenslag, wordt het niet een beetje deprimerend verhaal dan? Om de ellende te verlichten is een flinke dosis humor onmisbaar in een chicklit. Op welke manier je dit uitwerkt is aan jou: we kunnen lachen om de onhandigheid van de hoofdpersoon, om haar sarcasme of juist haar enorme gevoel voor humor. Hoe dan ook: het verhaal moet ondanks de moeilijkheden luchtig blijven.

5. Voorkom clichés

Doordat chicklits vaak een beetje hetzelfde in elkaar zitten, loop je risico om een verhaal vol clichés te schrijven. Lees daarom eerst een flink aantal chicklits voordat je zelf met een plot aan de slag gaat. Deze kun je gebruiken als inspiratie voor je personages en setting, maar zorg ervoor dat je altijd een frisse, nieuwe weg inslaat. Chicklits zijn vergelijkbaar met romantische komedies, waarvoor vaak geldt: als je er één gezien hebt, heb je ze allemaal gezien. Dit wil je absoluut voorkomen, dus wees origineel en denk out of the box! 

Door Marije Catsburg