Start » Nieuws » Chicklits slecht voor lichaamsbeeld van vrouwen

Chicklits slecht voor lichaamsbeeld van vrouwen

12 Februari 2013

Chicklits slecht voor lichaamsbeeld van vrouwen  Heb jij je weleens na het lezen van een chicklit afgevraagd: ‘Waarom zie ik er niet zo perfect uit als dat slanke personage uit mijn boek?’ Maak je geen zorgen, je bent niet de enige.

Volgens een onlangs uitgevoerd onderzoek door Melissa Kaminski, studente aan Virginia Tech University en een fervent chicklit-lezeres, zorgt het lezen van chicklits voor een slecht lichaamsbeeld bij vrouwen. Het is voor het eerst dat er onderzoek wordt gedaan naar de tekstuele representaties van slanke vrouwen en wat voor effect deze hebben op het lichaamsgewicht en lichaamsbeeld van vrouwelijke lezeressen. Voorheen waren alleen resultaten van de effecten van visuele beelden van slanke vrouwen op de vrouwelijke populatie bekend.

Voor het onderzoek zijn er twee chicklit boeken gekozen: Something Borrowed van Emily Giffin en Walker’s Dreaming in Black and White van Laura Jensen. In beide boeken worden de protagonisten met een gezond lichaamsgewicht geschetst, maar met een slecht lichaamsbeeld van zichzelf. Van elk boek werd een passage uitgekozen en werden er negen verschillende versies van geschreven. Vervolgens werden de passages aan 159 vrouwelijke studentes gepresenteerd, waarbij ze na het lezen verslag moesten doen over hun gevoelens en de mate van hun seksuele aantrekkelijkheid. Personages die met een slank figuur geschetst werden, zorgden ervoor dat de lezeressen zich minder aantrekkelijk voelden, maar personages met een laag gevoel van eigenwaarde hadden hetzelfde effect op de deelnemers en zorgden er bovendien voor dat ze zich meer bewust werden van hun lichaamsgewicht.

Dat vrouwen tegenwoordig meer bewust zijn van hun lichaam is niet verrassend, maar als het lezen van chicklits tot een eetstoornis of andere gezondheidsproblemen bij lezeressen gaat leiden, moet volgens Kaminski meer besef over deze kwestie komen en moet er verder onderzoek naar worden gedaan.

Bron: www.guardian.co.uk/books/2013/feb/05/chick-lit-body-image

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Vijf tips voor het schrijven van een chicklit


Jouw verhaal laten bespreken in Schrijven Magazine?

Stuur het in voor Tekstuur Proza!  Meer informatie vind je in Schrijven Magazine.

Word nu abonnee!
Geen schrijfwedstrijd meer missen? Volg Schrijven Magazine op Facebook!

Like Schrijven Magazine op Facebook!

Vind ik leuk!
Ook voor dichters: Schrijven Magazine

In ieder nummer van Schrijven Magazine interviewen we een dichter over het schrijfproces!

Word abonnee!
Volkskrant looft Schrijven Magazine

In een stuk getiteld: 'Schrijven Magazine, omdat iedereen schrijver wil worden'.

Lees meer