Afbeelding

Beeld van Caio - Pexels

6 schrijftips voor het verbeteren van jouw romantische thriller

6 schrijftips voor het verbeteren van jouw romantische thrillerBen je druk bezig met jouw romantische thriller? En ben je nieuwsgierig naar puntjes waarop je hem nog wat kunt verbeteren? Wij hebben 6 tips voor je die jouw verhaal naar een nog hoger niveau tillen.

1. Maak je hoofdpersonage menselijk

Je kunt nog zo’n spannend verhaal schrijven, als de personages erin perfect zijn en niets te leren of ontwikkelen hebben, zal je lezer zich niet emotioneel verbonden voelen. Maak je personage menselijk; geef zijn of haar kwetsbaarheden bloot, laat zien wat belangrijk voor hem of haar is. Lezers willen zien dat een personage vecht en er beter uit komt. Geef je personage een breekpunt om je lezer mee te laten leven.

2. Houd het tempo hoog

Wil je het tempo hoog houden? Ja, dat wil je. Er werkt niets zo goed als een deadline. Het liefst een fatale. Geef de personages een dreiging die hen boven het hoofd hangt. Binnen een bepaalde tijd gaat er iemand dood. Omdat diegene gegijzeld is, er een bom af zal gaan of omdat iemand in een grot zonder eten of drinken ligt te verpieteren. Deze elementen zorgen dat er veel op het spel staat en niets laat de lezer de pagina’s sneller omslaan dan de vraag of ze het wel gaan redden.

3. Verbind een hoofdpersonage met het misdrijf

Maak een connectie tussen een van de hoofdpersonages en het misdrijf in je verhaal. Aan de ene kant kan zo’n verbinding verklaren waarom dit personage zo vastbesloten is om het op te lossen. Aan de andere kant kan het vragen oproepen in hoeverre het personage zelf betrokken is bij het misdrijf. In beide gevallen roept het sterke emoties op bij je personage en hierdoor voelt je lezer zich meer betrokken.

4. Maak het allemaal nog erger

Vraag jezelf af ‘Wat is het allerergste dat mijn personage nu kan overkomen?’. En gooi dat op zijn of haar bordje. Laat je personage de slechtste keuzes maken die je maar kunt bedenken. Zorg dat je weet wat belangrijk is voor je personages, zodat je de meest vreselijke situatie ooit voor ze kunt creëren. Voel jij de pijn tijdens het schrijven? Dan voelen je lezers het ook tijdens het lezen.

5. Wees zo onvoorspelbaar mogelijk

Wanneer jij kiest voor de een van de eerste oplossingen die in je opkomen, heb je de garantie dat die oplossing ook in je lezer is opgekomen en dus voorspelbaar is. Maak een lijst van vijf tot tien oplossingen voor het probleem. Schrijf alles op wat je maar kunt bedenken. Geef je brein toestemming om ‘out of the box’ te denken. En kies voor de oplossing die je zelf niet eens voor mogelijk had gehouden.

6. Zet de puntjes op de i

Het zijn de kleine extra’s die zorgen voor een mooi geheel. Beschrijf het weer alsof je een persoon beschrijft. Geef je personages interessante banen en gebruik dat om je lezer wat bij te brengen. Gooi er wat wetenschappelijke feitjes in (als je zeker weet dat ze kloppen). Laat een bijpersonage een flapuit zijn die alles zegt wat je hoofdpersonage niet kan of mag zeggen. Creëer op deze manieren extra laagjes die jouw verhaal naar een hoger niveau brengen.

Bron: Writer's Digest

Door Shirley de Koster