Wanneer is je boek een bestseller?

Natuurlijk ligt het voor de hand dat een boek een bestseller is wanneer het heel goed verkoopt. Dat is ook de definitie van een bestseller in Van Dale. Maar wat is heel goed? Hoeveel boeken moeten er verkocht worden om de ‘eretitel’ bestseller te krijgen?


Monique Bransen van uitgeverij Haystack vertelde ons toen wij haar interviewden dat een boek voor hen een bestseller is als er binnen enkele maanden minimaal 1.000 exemplaren van zijn verkocht. Vaak is dat de eerste oplage, dus komt er een tweede druk van je boek, dan kan je jezelf bestsellerauteur noemen.

Vind je dat niet genoeg? Dan kan je overwegen om voor een hoge positie in de ranglijsten te gaan. In Nederland zijn er verschillende ranglijsten, waarvan die van het CPNB (stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) en Managementboek de bekendste zijn.

De top 100 en de Bestseller 60 van CPNB

De top 100 en de Bestseller 60 van CPNB zijn met name gericht op fictieboeken, in deze lijsten zie je meestal literatuur en romans. De top 100 wordt gebaseerd op de verkoop van het afgelopen jaar, de Bestseller 60 op de verkoop van de voorgaande week.

Om de jaarlijkse top 100 van CPNB te halen moeten er in het voorbije kalenderjaar minimaal zo’n 23.000 boeken zijn verkocht. RTL-journalist Daniël Verlaan verkocht echter twee keer op rij 20.000 exemplaren van ‘Ik weet je wachtwoord’. Daarmee kwam hij wel twee keer in de wekelijkse Bestseller 60 (ook van CPNB), maar toch haalde hij niet de top 100. Dat kwam doordat die twee hoge aantallen verkocht werden in twee verschillende kalenderjaren.

Andersom kan ook gebeuren. Verkoop je het hele jaar door constant een relatief laag aantal boeken, waarmee je niet in de Bestseller 60 komt, kan dat wel weer genoeg zijn om de jaarlijkse top 100 te halen.

De top 100 en de top 5 van Managementboek

Schrijf je een businessboek, dan zijn de ranglijsten van CPNB een stuk minder interessant voor je. Per slot van rekening zie je hier zelden een zakelijk boek voorbijkomen. De top 100 en de top 5 van Managementboek zijn dan wel heel leuk, en het is een stuk makkelijker om daarin goed te scoren.

De top 100 van Managementboek wordt dagelijks samengesteld, op basis van de verkoop van de afgelopen 30 (aaneengesloten) dagen. De top 5 wordt op de homepage getoond, en is daarom het meest interessant. 

Hoeveel boeken je moet verkopen om op 1 te komen varieert en hangt af van hoeveel boeken er tegelijk met jouw boek verschijnen en hoe stevig die gepromoot worden. Heb je veel concurrentie, dan zal je minimaal 800 boeken moeten verkopen om op 1 te komen. Komen er weinig andere boeken uit, dan kan 300-400 boeken al genoeg zijn. 

Wanneer is jouw boek een bestseller?

Hoewel het verleidelijk is om naar die nummer 1-positie te verlangen, moet je eerst goed nadenken wat die positie je zal brengen. Wil je bijvoorbeeld meer sprekersklussen? Dan is een goed boek op je naam hoe dan ook een mooie binnenkomer. Een reden om je sneller te benaderen, of om eerder ja tegen je te zeggen. Wil je meer klanten, dan is een boek een geweldige marketingtool om die te bereiken en om ze te overtuigen om met jou aan de slag te gaan. Het mooie is dat je daarvoor helemaal niet zoveel boeken hoeft te verkopen.

Gaat het je vooral om de aantallen? Dan is een nummer 1-positie een mooie hefboom om nóg meer boeken te verkopen. Want iets wat al bekend is, wordt veel makkelijker verkocht.

Afbeelding

Het Bestseller Boek

Meer lezen? In Het Bestsellerboek vertellen Charlotte Meindersma en Hanneke de Wit je precies wanneer een boek een bestseller is, en hoe je van jouw businessboek een bestseller maakt. Met interviews met Monique Bransen van uitgever Haystack, en met bestsellerauteurs Jos Burgers, Bart van den Belt, Elke Wiss, Robin Stevens en Cynthia Schultz.

Uitgeven