11 jaar na publicatie succes dankzij BookTok

Lloyd Devereaux Richards kwam afgelopen winter voor een grote verrassing te staan. Meer dan 10 jaar na het publiceren van zijn debuutroman Stone Maidens, een roman die weinig verkocht, schreef hij aan het vervolg. Zijn dochter maakte een TikTok-video, die viraal ging en zijn boek vloog ineens over de digitale toonbank. Op Writer’s Digest deelt de auteur zijn verhaal.

Miljoenen views

Stone Maidens was in 11 jaar tijd zo’n 1.600 keer verkocht op Amazon. Totdat Richards dochter een video maakte van de schrijver achter zijn bureau en het plaatste op TikTok. “Die ene video van 15 seconden was de volgende dag al 4 miljoen keer bekeken. De dag erna stond de teller op 16 miljoen views. Op de derde dag was het bijna 48 miljoen keer bekeken,” zo schrijft hij in zijn artikel op Writer’s Digest.

In een maand tijd werden er ineens 100.000 exemplaren van Stone Maidens verkocht. Voor Richards voelde het als het winnen van de loterij, al helemaal omdat hij niet veel snapt van TikTok. Niet alleen was de video goed voor zijn verkoop, hij kreeg ook veel positieve reacties op het boek terug. “Mijn dochter Marguerite was zo onder de indruk van mijn positieve instelling om door te gaan met het schrijven van het vervolg getiteld Maidens of the Cave, ondanks dat Stone Maidens al van iedereens radar was verdwenen. Ze besefte toen hoeveel schrijven voor me betekent, los van succes.”

Psychologische thrillers

Stone Maidens is een psychologische thriller waarin forensisch onderzoeker Christine Prusik alles op alles zet om een seriemoordenaar te stoppen. De stenen figuurtjes die de moordenaar achterlaat, doen haar denken aan een stam waar ze tien jaar eerder zelf ter nauwer nood aan wist te ontsnappen tijdens een onderzoek. Heeft het met elkaar te maken? “Hoewel Stone Maidens niet meteen een succes werd, kon ik onze onbevreesde heldin Christine Prusik niet loslaten”, vertelt de schrijver. “Een verhaal nam vorm, en ontwikkelde zich als snel in een nieuwe zaak die Prusik niet zou kunnen loslaten, waarbij ze niet alleen haar carrière maar ook haar leven riskeert.” Dat boek werd Maidens of the Cave, dat begin augustus verscheen.

Richards is zijn dochter heel dankbaar. “Zonder haar was het nooit gelukt. Ik ben ook heel dankbaar voor de duizenden lezers op TikTok en BookTok die mij en mijn boek hebben omarmd en zulke geweldige reacties hebben achtergelaten.”

Bron: Writer’s Digest

Uitgeven