Afbeelding

Iemand opent de TikTok app op de smartphone

cottonbro studio via Pexels

Hoe overleef ik… dat mijn boek viral gaat op TikTok?

Als jouw boek viral gaat op TikTok, ben je er bijna zeker van dat veel mensen hem gaan lezen en dus ook aanschaffen. BoekTok is razend populair en Boektokkers lijken nooit uitgepraat over de boeken die rondgaan op het platform. Maar wat voor elementen moet een boek dan hebben om uiteindelijk viral te gaan?

Het fenomeen ‘BoekTok’ lijkt het einde van zijn populariteit nog niet te kennen, ‘boektokken’ was zelfs genomineerd als het Woord van 2022. Op TikTok worden wekelijks honderden filmpjes geplaatst met de hashtag ‘BoekTok’ (of in het Engels: ‘BookTok’), waarin mensen praten over hun favoriete boeken. Met 147 miljoen views kan het wel spreken van een groot succes. Ook aan het aantal verkochte boeken is te merken dat BoekTok een hit is: in de VS werden in 2019 nog 20 miljoen geprinte boeken verkocht, maar in 2022 waren dat er 31 miljoen, dat is een groei van meer dan vijftig procent.

Romantiek en plottwists

Maar wat voor boeken bespreken de Boektokkers op hun platform dan? Mirelle (@mirelleisreading) en Daniëlla (@daansbooks) geven hetzelfde antwoord: “Wat ik zelf leuk vind!” En dat is ook heel logisch. Daniëlla vindt dat er sowieso een hint van romantiek in moet zitten. “Een spannende verhaallijn gemixt met wat romantiek en spiciness vind ik het perfecte boek”, vertelt ze verder. Ook Mirelle kan zich daarbij aansluiten: “Er moet wel een hint van romantiek inzitten, ja. En ook plottwists die niet binnen het cliché vallen vind ik énorm leuk, dan word ik zo in een boek meegezogen.”

Ook de BoekTokvolgers vinden die romantiek belangrijk. Volger Esmeé: “Ik vind het fijn als ik even weg kan van mijn eigen wereld, een perfect boek voor mij is een fantasy met een enemies-to-lovers verhaallijn, zoals The Cruel Prince.” Ook volgers Jaap en Robyn vinden een goed liefdesverhaal fijn om te lezen. Jaap: “Ik vind liefde en dood altijd een mooi iets, dus als dit in een boek voorkomt dan is deze meteen interessanter.” Robyn knikt instemmend: “Dit gaat een beetje raar klinken, maar de vibe tussen twee personen is voor mij heel belangrijk. Als ik geen klik voel, dan vind ik het boek al snel niks meer aan.”

Bekijk dit TikTok filmpje over welke populaire boeken er nu zijn.

Ook uitgeverijen maken gebruik van BoekTok. Zo hebben sommige een eigen TikTok-account en contacteren ze regelmatig Boektokkers voor winacties of om een boek op te sturen. Joy, online marketeer bij uitgeverij Boekerij, geeft aan dat TikTok een belangrijk onderdeel is voor hun uitgeverij: “Eigenlijk begon het account bij ons een beetje als grapje, maar is het in één keer enorm populair geworden. Nu is het een belangrijk platform voor ons, omdat we veel interactie met de lezer hebben en zo het vertrouwen kunnen winnen en behouden. Dit zorgt ervoor dat ze naar ons terugkomen als we weer een boek uitgeven.”

Afbeelding

Covers van TikTokboeken

In de TikTok hierboven waren veel boeken met romantiek te vinden. Joy vindt dat er ook nog iets anders bij komt kijken dan alleen liefde, als het gaat om wat Booktokkers graag lezen: “Als je kijkt naar BookTok-queen Colleen Hoover, zie je dat haar boeken voor discussie zorgen. Zoals bij haar boek Verity zie je dat er eigenlijk twee teams ontstaan. Deze discussie zorgt ervoor dat andere boekenlezers nieuwsgierig raken en ook een kant willen kiezen.”

We fantaseren erop los…

Daarnaast ziet zij in de verkoop bij de Boekerij dat de ‘donkere’ thema’s zoals fantasy populair zijn. En ook een nieuw genre heeft zijn opmars gemaakt op TikTok, namelijk Dark Academia. Joy: “Ik kan het genre het beste uitleggen met beelden, niet met woorden, wat TikTok natuurlijk een geschikt platform maakt. Het is een aesthetic, een soort gevoel. Een donker thema in een academische setting, het is populair bij de jongere doelgroep.”

De TikTok-doelgroep

Tja, voor wie schrijf je het boek eigenlijk? Natuurlijk schrijf je altijd wat je zelf ook leuk vindt om te lezen, maar om het viral te laten gaan op TikTok moet je ook een beetje rekening houden met de doelgroep. Op TikTok zitten vooral veel mensen van de leeftijd onder de dertig, sinds begin 2022 is het gebruik van de app enorm gegroeid in de leeftijdsgroep van twintig tot dertig jaar. Als we dan naar BoekTok gaan kijken, is vooral te zien dat er veel vrouwen een BoekTok hebben of reageren op deze video’s. Focus je aandacht dus vooral op vrouwen tussen de twintig en dertig.

Hoe krijg jij je boek dan populair op TikTok?

Je hebt een boek geschreven, maar je naam is niet Colleen Hoover, dus dan moet je wat anders gaan verzinnen. Chinouk Thijssen, auteur van bestseller Truth or Dance, is zelf haar boek op TikTok is gaan promoten. “Dan ga ik natuurlijk niet een praatje houden waarom ze mijn boek moeten kopen, maar dan ga je op zoek naar de trends en vind je daar een creatieve oplossing voor om je boek daarbij te betrekken.” Bij haar was het uiteindelijk gelukt: haar boek ging viral op BookTok.

Ik hoor je al denken: wat zijn die trends dan? Als je kijkt op Chinouk’s TikTok, zie je dat ze van alles doet: ze maakt gebruik van populaire geluiden, doet Q&A’s met haar volgers en laat ook een stukje van haar leven zien. Ze is dus met veel meer bezig dan alleen haar boek promoten. Chinouk heeft hier een goede reden voor: “Je wil dat de lezer een stukje van jou kent, want zo voelen ze een band met je. Als ze je zien als een soort vriendin, zullen ze ook graag je boek willen lezen.”

Bekijk dit TikTok filmpje over hoe je iets populair kunt maken op als auteur zelf. 

Dus waar moet je allemaal op letten? Hier is even een kleine opsomming:

  • Zorg ervoor dat er een hint van romantiek in je boek zit. Dan praten we niet meteen over een romance, het kan ook door het verhaal heen geweven zijn.
  • Schrijf een boek dat zorgt voor discussie. Hierdoor raken lezers nieuwsgierig en willen ze graag meedoen.
  • Ga zelf op TikTok en promoot je boek. Zorg dat je de laatste trends bijhoudt en je lezers betrekt bij jouw BoekToks.

Uitgeven