Hoe beschrijf je de romantische trope enemies to lovers?

Enemies to lovers is een hele bekende trope die je veel ziet in fantasy en science-fiction. In deze verhaallijnen krijgt de hoofdpersoon langzaam gevoelens voor iemand die zijn of haar vijand hoort te zijn. Enemies to lovers kan heel veel spanning toevoegen aan je verhaal, maar het kan lastig zijn om het goed uit te werken. Je personages gaan niet zomaar van de één op de andere dag van vijanden naar geliefden. Daar is veel verandering voor nodig. Wij leggen je uit hoe je dit kan aanpakken. 

Er zijn verschillende manieren om enemies to lovers te schrijven. Het kan één boek of wel vier boeken kosten voordat ze geliefden worden. Soms gaan ze van vijanden naar geliefden terug naar vijanden. Maar het belangrijkste bij deze trope is, dat ondanks alle drama, ze eindigen als geliefden. Populaire voorbeelden van deze trope zijn Rey en Kylo van Star Wars of Jude en Cardan van De Wrede Prins geschreven door Holly Black. In De Wrede Prins is Jude een mens dat leeft in Elfhame, de wereld van elfen en feeën. Cardan is elf en kijkt net zoals iedereen in Elfhame neer op mensen. Hij is erg wreed en behandelt Jude slecht. Jude haat de elfen en vooral Cardan. Stiekem voelen ze zich tot elkaar aangetrokken, maar daar walgen ze allebei van. Maar wanneer ze gedwongen samen moeten werken, verandert die haat langzaam maar zeker in een vurige passie. Zo gaan ze van vijanden aan het begin van de driedelige boekenserie naar geliefden op het einde. 

Stel de aantrekkingskracht vast

Wanneer de vijanden elkaar voor het eerst ontmoeten, laat dan meteen de chemie tussen die twee merken. Laat ze elkaar haten, laat ze van elkaar walgen, maar laat ze ook elkaars mooie ogen of aantrekkelijke glimlach opmerken. Maak de interesse in elkaar duidelijk, maar houdt het subtiel. Misschien schaamt je personage zich wel voor die gedachtes en probeert ze ze snel te verbannen. Zorg dat de romantische interesse in elkaar duidelijk is, zodat de romantiek niet uit het niets komt. 

Maak duidelijk waarom ze vijanden zijn

Elkaar onaardig vinden, is niet genoeg om te vallen onder de enemies to lovers-trope. De personages moeten een goede reden hebben om elkaar te haten, om vijanden te zijn, anders is het niet geloofwaardig. Misschien zijn de personages een rebel en een prins, elkaars rivalen in een wedstrijd of hebben ze elkaar in het verleden onrecht aangedaan. De mogelijkheden zijn eindeloos. 

Laat ze naar elkaar toegroeien

Je personages moeten de kans krijgen om elkaar beter te leren kennen. De vonk moet kunnen overslaan. Zorg er bijvoorbeeld voor dat ze gedwongen samen moeten werken. Misschien hebben ze wel allebei hetzelfde doel of dezelfde vijand, het klassieke ‘de vijand van mijn vijand is mijn vriend’. Laat ze kort de wapens neerleggen om samen iets te bereiken. Onderweg zullen ze elkaar schoorvoetend moeten vertrouwen en kan er voorzichtig een band worden opgebouwd. 

Maak het vijandige gedeelte niet te heftig

Ze moeten een goede reden hebben om vijanden te zijn, maar ook om geliefden te worden. Stel dat de rebel maar blijft proberen om de familieleden van de prins te doden, wordt het steeds ongeloofwaardiger dat die twee nog naar elkaar toe gaan groeien. Als één van de twee in- en inslecht is, is het moeilijk om als lezer de romantiek toe te juichen. Zorg dat ze diep van binnen dezelfde moralen hebben, dezelfde kijk op het leven. Ze moeten een gelijkenis delen waardoor ze en band kunnen opbouwen.  Ze moeten kunnen inzien dat de haat voor elkaar misschien wel ongegrond is of elkaar op zijn minst kunnen vergeven. 

Houd de spanning erin

Spanning is waar het bij enemies to lovers allemaal om draait. Het “will they, won’t they”, het om elkaar heen draaien. Maak de overgang van vijanden naar geliefden dus niet te soepel. Er moeten tegenslagen zijn, momenten waarop je personages alles in twijfel trekken. Misschien beginnen ze elkaar net te vertrouwen, maar voelen ze zich toch gedwongen om elkaar te verraden. Een deuk in het prille vertrouwen dus. Misschien keuren mensen van buitenaf de relatie af en schamen je personages zich voor hun gevoelens. Laat ze niet zomaar toegeven aan de gevoelens voor de vijand. Bouw het op totdat je personages de gevoelens echt niet meer kunnen negeren. Als ze meteen de liefde voor elkaar verklaren, was het ‘enemie’ gedeelte nooit geloofwaardig. 

Enemies to lovers inspiratie 

Ben je nu helemaal klaar om je eigen enemies to lovers verhaal te schrijven? Lees dan deze boeken waarin de trope succesvol wordt uitgevoerd: 
-   Ik niet op jou – Sally Thorne
-   Heks & Jager – Shelby Mahurin 
-   Het Koninkrijk der Bruggen – Daniëlle L. Jensen
-  The Unhoneymooners – Christina Lauren