Afbeelding

Dark academia stijl

Foto door Aleksey Sokolenko via Pexels

Dark academia: welke elementen horen bij deze boekentrend?

s ’Avonds laat loop je door de gangen van je monumentale schoolgebouw. Je voelt dat je achtervolgd wordt door iemand. Als je de deur ziet van het lokaal waar de rest van het genootschap al zit te wachten, ren je er snel naar toe. Dat is typisch 'dark academia'. In dit artikel leggen wij uit wat de trend inhoudt, welke elementen je dark academia boek moet bevatten en in welke bestaande boeken en films je het al kunt vinden. 


Wat is dark academia?

Waar de dark academia-trend ooit online begon, gaat het nu ook steeds meer in de ‘echte wereld’ spelen. Dark academia is een trend en subcultuur die het onderwijs romantiseert. Voornamelijk het hoger onderwijs, de trend is geïnspireerd door Ivy League scholen zoals Yale en Harvard. Het gaat dan ook gepaard met een grote behoefte aan lezen, poëzie, schrijven en leren. Misschien niet geheel verrassend, maar de trend ging vooral spelen tijdens de lockdown, omdat veel studenten toen thuiszaten. De subcultuur houdt enorm van oude dingen, zoals typmachines, vintage boeken en wandel kandelaars.

Het staat ook bekend als een modetrend omdat er een bepaalde look hoort bij dark academia. Typische academische mode hoort bij de trend. Dingen zoals: ruitjes rokken, coltruien en spencers. Nu vraag je je misschien af waar het donkere gedeelte dan vandaan komt, want er zit tenslotte het woord ‘dark’ in dark academia. Volgens de Volkskrant zit het in het feit dat onderwerpen zoals depressie, de dood, verslaving en obsessies ook bewonderd worden naast het vergaren van kennis. De site Trendbubbles bespreekt ook de behoefte aan Schots weer. Dus regenachtige dagen, met bewolking en donkere gebouwen op de achtergrond. 

Dark academia als boekentrend

De dark academia-trend begon waarschijnlijk in 2014 toen er werd gediscussieerd over het boek The Secret History van Donna Tartt. Dit boek is dan waarschijnlijk ook de aanleiding voor de beweging geweest. Andere boeken waarin je de trend kunt vinden zijn: The Picture of Dorian Grey van Oscar Wilde, Brideshead Revisited van Evelyn Waugh en Orlando van Virginia Woolf. Dit zijn meer klassieke boeken die door fans van dark academia weer worden gelezen. Er zijn ook veel nieuwere boeken waarin je de trend kunt vinden: Bunny van Mona Awad, Ace of Spades van Faridah Àbíké-Íyímídé, The Ravens van Kass Morgan en How We Fall Apart van Kathie Zhao. 

Ook nog benieuwd naar een paar films en series waarin je de trend kunt vinden? Hier een lijstje: Brideshead Revisited, Maurice, Dead Poets Society, Peter’s Friend, Good Will Hunting, The Talented Mr. Ripley, Mona Lisa Smile, Selah and the Spades, Gentleman Jack, The Queen’s Gambit en The Chair. 

Wat heeft een dark academia boek nodig?

  • Het speelt zich af in een academische setting.
  • Karakters leven geheimzinnige en/of zelfdestructieve levens.
  • Belangrijke onderwerpen zijn: geheime genootschappen, studeren, en mysterie.
  • Het moet er donker, mysterieus en klassiek uitzien.
  • Het moet draaien om klassieke literatuur, het streven naar zelfontdekking en een passie voor kennis en leren.

Bron: De Volkskrant, Trendbubbles, Wikikids en Young-Adults.nl