Afbeelding

Detective

Foto door cottonbro via Pexels

Cozy mystery: welke elementen horen bij deze boekentrend?

Een goed mysterie om op te lossen, maar zonder geweld en seks. Dat is cozy mystery. Het is gezellig om te lezen. In dit artikel leggen wij uit wat de trend inhoudt, welke elementen je cozy mystery boek moet bevatten en in welke bestaande boeken en films je het al kunt vinden.


Wat is cozy mystery?

Net is al kort genoemd wat cozy mystery is, ook wel cozy crime genoemd. Het is een genre voor mensen die wel houden van een goed mysterie, maar liever geen gruwelijke dingen lezen. De lezer moet zich nog steeds comfortabel voelen in de wereld en durven slapen met de lichten uit. Als er een moord plaatsvindt, is dat buiten het toneel en vaak op een minder gruwelijke manier, zoals vergiftiging. Een cozy mystery hoeft niet altijd over moord te gaan; het kan ook gaan over brandstichting, chantage et cetera.  

Het genre wordt geïnspireerd door Britse mysteries uit het begin van de 20e eeuw. Schrijfsters als Agatha Christie en Dorothy L. Sayers zijn goede voorbeelden. Het begon meer populariteit te krijgen aan het eind van de 20e eeuw. Schrijvers probeerden toen de detectivefictie van eerder die eeuw te recreëren. Ook was het een tegenreactie op de harde misdaadromans die halverwege de 20e eeuw in de Verenigde Staten populair werden. Cozy mystery wil dat harde tegengaan.

Cozy mystery als boekentrend

Benieuwd of het genre iets voor jou is? Er zijn zeker al genoeg voorbeelden beschikbaar waardoor je kennis kunt maken met het genre. Hier zijn vijf boeken die binnen het genre vallen: Naked Once More van Elizabeth Peters, If Looks Could Kill van Kate White, A Murder Is Announced van Agatha Christie, Death by Darjeeling van Laura Childs en Chocolate Chip Cookie Murder van Joanna Fluke. 

Ook nog benieuwd naar een paar films waarin je de trend kunt vinden? Hier is een lijstje: Crossword Mysteries, Gourmet Detective, Death on the Nile, Wedding Planner Mystery en Garage Sale Mystery. 

Wat heeft een cozy mystery boek nodig?

  • De detective is vaak een amateur, die een baan heeft waardoor die op de hoogte kan blijven van roddels. 
  • Zonder veel hulp lost de hoofdpersoon het mysterie op, wel kan hij of zij goede banden hebben met de politie.
  • Karakters in cozy mysteries zijn meestal sympathiek, en als je dan toch een slechterik hebt, mag die niet te duister of te slecht zijn.
  • Het speelt zich vaak af in een klein plaatsje. Gemeenschap speelt in ieder geval een grote rol in het genre. De detective kent bijna alle mensen in zijn of haar woonplaats.
  • En het belangrijkste: geen geweld en seks en de eventuele moord moet zich buiten het toneel afspelen. De detective kan wel een gevaar tegenkomen, maar dit mag dan niet te duister of gewelddadig zijn. 

Bron: Novel Suspects en BiblioCommons