Afbeelding

TikTok opent op telefoon

Foto: Cottonbro via Pexels

De 3 beste schrijftips van TikTok

TikTok is een wereldwijd populaire app bij Generatie Z waar filmpjes tussen de 7 seconden en 3 minuten worden gedeeld. Meestal zijn dit dansjes of grappige filmpjes, maar ook op dit platform worden schrijftips gedeeld. Wij hebben er drie voor je op een rij gezet. 


Tell me without telling me

Vertel me iets zonder het echt te zeggen, die ‘challenge’ was erg populair op TikTok. 

-    ‘Tell me you’re a writer, without telling me you’re a writer.’
-    ‘Tell me you love books, without telling me you love books.’
-    ‘Tell me you’re from The Netherlands, without telling me you’re from The Netherlands.’

Deze challenge laat je iets beschrijven zonder dat je het letterlijk zegt. Je publiek beleeft hetgeen wat je laat zien. De boekenliefhebber laat bijvoorbeeld zijn boekenkast zien, of de schrijver bootst een writer’s block na. Dit zijn de perfecte voorbeelden van show, don’t tell. Door aan deze challenge te denken, bekijk je het onderwerp van een andere kant. Als je dit toepast in je verhaal, wordt het minder saai en eentonig om te lezen.
 

Written by a man

Dit betekent NIET dat mannen geen vrouwelijke personages kunnen schrijven, maar TikTokkers merken op dat vrouwelijke personages die geschreven zijn door mannen soms minder dynamisch zijn. Over het algemeen zijn deze vrouwen meer gevormd naar het vrouwelijke ideaalbeeld. Voorbeelden van dit soort teksten zijn: 

-    ‘The girl had a tiny purse tucked into her vagina, just big enough to hold her driver’s license, a credit card and a few bucks.’ Desperate Measures – Stuart Woods
-    'Noelle rolls her eyes. I think her breasts roll in sync with them. Girls’ breasts are so amazing.’ Be More Chill – Ned Vizzini

Zoals hier duidelijk wordt, moeten vrouwen in deze situaties altijd sexy zijn en aan de ideaalbeelden voldoen. In de realiteit is dit natuurlijk niet zo en dit mag ook terugkomen in je verhalen. Ook vrouwen mogen boos worden met tranen over hun wangen, uitgelopen- of geen make-up, een avond in pyjama op de bank met een zak chips of geen ‘sexy’ kleding aan. Let hierop tijdens het schrijven. 
 

Denk aan je ‘aesthetic’

Genre is onder jongeren steeds minder belangrijk, het gaat allemaal om het ‘aesthetic’ van je boek. Binnen welke categorie valt het verhaal? Heeft het een school- of studiethema, mythologie en is het een beetje sinister? Dan is je boek ‘dark academia’. Gaat je boek over feeën of elven of romantiseert het boerderij-achtig leven en de lichtere thema’s? Dan is je boek ‘cottagecore’. Heeft je boek te maken met kunstvormen, natuur en ‘zweverige’ thema’s? Dan valt je boek binnen de ‘artsy’-categorie. Door boeken in te delen in aesthetics in plaats van genres, is het makkelijker voor de lezer om boeken te vinden die binnen hun interesses passen. Het gaat er niet om dat de boeken precies binnen de hokjes passen van de aesthetics, sommige zijn nu eenmaal meer cottagecore dan andere, het gaat erom dat het boek dezelfde stemming heeft. Om je een idee te geven welke boeken onder de categorieën vallen, zetten we er een paar op een rij. 

Dark academia boeken:
De Verborgen Geschiedenis – Donna Tartt
Het Negende Huis – Leigh Bardugo
Frankenstein – Mary Shelley
Een Dodelijke Opleiding – Naomi Novik

Cottagecore boeken:
De Geheime Tuin – Frances Hodgson Burnett
Anne Van Het Groene Huis – L. M. Montgomery
Heidi – Johanna Spyri
Alice in Wonderland – Lewis Carroll

Artsy boeken:
Ik geef je de zon – Jandy Nelson
The Poet X – Elizabeth Acevedo
Meisje met de Parel – Tracy Chevalier
Voordat de Koffie koud wordt – Toshikazu Kawaguchi

Zo zijn er ook boeken die doen denken aan bepaalde series, films, of artiesten. Maar ook worden boeken aangeprezen onder de noemer ‘als je dit boek leuk vond, ga je dit boek ook leuk vinden’ of ‘boeken die mij aan het huilen maakten’. Jonge lezers letten tegenwoordig steeds minder op het genre en juist meer op waar het bij past. Onthoud dit dus goed als jij reclame wil maken voor je (young adult) boek.