Waarom jij als schrijver TikTok moet gaan gebruiken

TikTok is enorm populair. In de tweede helft van 2021 heeft het zelfs Google van de troon gestoten met de meest bezochte website volgens NOS. Je kan eigenlijk niet meer om het platform heen, ook niet als schrijver. Vooral nu Booktok, de community binnen TikTok die over boeken gaat, steeds groter wordt, is het de nieuwe plek om je als schrijver te profileren. 

Chinouk Thijssen is Young-Adult auteur en heeft onder andere de Truth or Dance-thriller trilogie geschreven. Ze zit al een poosje op TikTok waar ze van alles over haar leven als schrijver deelt. “Ik maak vooral behind the scenes filmpjes. Dus als ik bezig ben aan een boek, maar ook als ik schoolbezoeken doe of op evenementen sta. Verder ga ik mee met trends of praat ik over mijn boeken. In het begin dacht ik dat het een hype was, maar zo denk ik nu niet meer. Het heeft echt effect.”

Wat is het TikTok effect?

“Op scholen word ik steeds vaker herkend door TikTok”, vertelt Chinouk. “En mijn boeken worden er ook beter door verkocht. Ik heb een keer meegemaakt dat een Booktokker in een filmpje mijn boeken liet zien en dat ze een paar weken later uitverkocht waren. Booktokkers hebben dus invloed. Als schrijver is het daarom ook leuk om veel samen te werken met Booktokkers. Je ziet elkaar veel op evenementen en dat vormt een community.”

De Vlaamse uitgeverij Hamley Books is ook veel actief op TikTok. “Naast dat we zelf een account hebben, werken we ook samen met Booktokkers. Zij zijn creatief en getalenteerd en krijgen van ons wel eens boeken in ruil voor leuke content. Dat werkt heel goed”, vertelt Nîne Reniers, werkzaam bij de uitgeverij. “Die boeken worden meteen beter verkocht. Ook zijn we erdoor groter geworden in Nederland. Onze schrijvers worden regelmatig gevraagd voor Booktok-evenementen. Vooral de agenda’s van auteurs die zelf actief zijn op TikTok staan bomvol.” Hetzelfde geldt voor Chinouk. Zij is wekelijks te vinden op scholen en evenementen. 

De voordelen van TikTok

Booktok is een echte community voor lezers en schrijvers. Hier onderdeel van uit maken kan, naast dat het leuk is, veel voordelen met zich meebrengen. Zo vertelt Chinouk: “Als je bezig bent met schrijven, maar nog niet uitgegeven bent, is TikTok perfect om al een beetje bekendheid te krijgen. Anderen vinden het heel interessant om te zien hoe jouw proces gaat. Vooral als je nog in de beginfase zit. Toekomstige lezers maak je nieuwsgierig, die leren jou kennen en willen daarom je boek lezen.” Naast dat je al wat bekendheid vergaart, word je ook interessant voor uitgeverijen. Nîne Reniers: “We hebben bij Hamley Books een duidelijk beleid. We willen graag dat onze auteurs online aanwezig zijn, hiermee steunen ze de uitgeverij. Natuurlijk begeleiden we ze hierbij. Wanneer wij een manuscript binnenkrijgen en zien dat de schrijver al goed bezig is op social media, heeft hij wel een streepje voor. Deze zit namelijk al in de community en heeft al een band met mogelijke lezers." 

Tips

Hebben we je overtuigd om een TikTok-account aan te maken? Het kan in het begin best even lastig en spannend zijn. Chinouk en Nîne hebben een aantal tips. “Laat jezelf zien”, zegt Chinouk. “Wie ben je, wat doe je, wat voor soort boek schrijf je. Maak het persoonlijk, zo leren mensen je kennen en raken ze geïnteresseerd. En onthoud dat het niet perfect hoeft te zijn. Naarmate je het langer doet, zal het steeds natuurlijk gaan.”

“Denk out of the box”, adviseert Nîne. “Wij als uitgever kijken juist naar die unieke video’s. Dus probeer niet precies hetzelfde toen als iedereen. En geef niet snel op. Soms kan het even duren voor je views krijgt, maar er komt vanzelf een video die wordt opgepikt. Ook is het belangrijk om dicht bij jezelf te blijven en er plezier in te hebben. Als je alleen maar een TikTok begint om je boek te promoten, doe je het met de verkeerde insteek. Word onderdeel van de community en je zal zien dat je er veel voor terugkrijgt.”
 

Chinouk op TikTok: @chinoukthijssen

Hamley Books op TikTok: @hamleybooks