Afbeelding

Stapel brieven in mand

Foto: Kelly Lacy via Pexels

Deze 5 schrijvers zijn uit de slush pile gevist

Uit de slush pile gepikt worden is moeilijk. De ongevraagd opgestuurde manuscripten stapelen zich op bij uitgeverijen en weinig ervan worden uitgegeven. Maar geef de hoop niet op, want er zijn altijd nog schrijvers die er wel tussenuit worden gehaald. We zetten 5 succesverhalen op een rij!


1. Pauline Slot

Van haar boek zijn ondertussen al meer dan 130.000 exemplaren verkocht. Pauline Slot debuteerde in 1999 met haar roman Zuiderkruis. Haar manuscript werd uit de slush pile gevist door Singel Uitgeverijen. “Dat ik als onbekende naam uit die slush pile ben gevist, bleek achteraf zeer uitzonderlijk,” meldt Slot aan Trouw. Inmiddels heeft Slot 13 fictie- en non-fictieboeken geschreven, maar het begon allemaal met die ene kans bij Singel Uitgeverijen.

2. Sophie Tak

In coronatijd gaf Sophie Tak haar eerste boek, Pinheas’ Feest, uit. Zij stuurde, na vijf jaar aan het verhaal gewerkt te hebben, ongevraagd haar manuscript door naar verschillende uitgevers, en met succes. In 2020 pikte Ambo Anthos Uitgevers haar manuscript uit die enorme stapel teksten en haar debuut stond als een huis.

3. Wytske Versteeg

In 2011 stuurde Wytske Versteeg haar manuscript De fysieke onmogelijkheid van de dood voor de levenden op naar literair agentschap Sebes & Bisseling. De titel was te lang, maar de tekst intrigeerde Willem Bisseling zo dat hij, toen hij de hoofdstukken had uitgelezen, Versteeg mailde om meer. Na een tijdje gingen ze met z’n tweeën op de fiets door Amsterdam om langs de uitgevers te gaan. In 2012 werd haar roman De wezenlozen, onder een nieuwe naam dus, uitgegeven door uitgeverij Prometheus.

4. Rob van Essen

Rob van Essen werd in 1996 uit de slush pile van uitgeverij Thomas Rap gevist. Zijn debuut Reddend zwemmen kwam 25 jaar geleden uit. Inmiddels heeft Van Essen 13 boeken en twee vertalingen op zijn naam staan. In 2019 won hij de Libris Literatuur Prijs met zijn roman De goede zoon.

5. Frank Noë

Onze hoofdredacteur Frank Noë is zelf ook uit de slush pile gevist. In 1995 stuurde hij zijn manuscript op naar uitgeverij Prometheus. Deze waren enthousiast en zijn debuut De Prooi werd uitgegeven. Inmiddels heeft hij 8 boeken op zijn naam staan en is hij dus hoofdredacteur van Schrijven Online en Schrijven Magazine.

Uitgeven