In 4 stappen een synopsis schrijven

Een goede synopsis schrijven is belangrijker dan je denkt. Je synopsis moet goed samenvatten waar jouw verhaal over gaat en als je de lading niet goed dekt, kunnen mensen afhaken. En dat is natuurlijk zonde! Toch is het moeilijk om een pakkende synopsis te schrijven die het verhaal goed overbrengt. Met deze vier overzichtelijke stappen kun jij een killer synopsis schrijven

Stap 1: de synopsis van  één zin

Begin eerst met kijken of je een verhaal dat je kent kunt vertellen in één zin. Dit doe je omdat je in één zin maar zo weinig kwijt kan, dat er geen ruimte is voor onnodige informatie. Zo moet je het ook voor je eigen verhaal proberen. Denk aan het principe van een elevator pitch: als iemand in de lift je vraagt waar je boek over gaat en je dus maar in één zin kan vertellen waar het over gaat, voor je de lift weer moet uitstappen.

Natuurlijk is het moeilijk om dan te kiezen wat je precies in die ene zin gaat vertellen. Er zijn drie dingen die je er sowieso in moet verwerken:

  1. Je hoofdpersoon
  2. Het doel van je hoofdpersoon
  3. Hetgene wat je hoofdpersoon weghoudt van zijn/haar doel

Stap 2: de synopsis van één alinea

Nu je een zin hebt waarin je je verhaal hebt uitgelegd, kun je dit uitwerken tot een hele alinea. Je bent nu nog steeds bezig met de drie onderdelen die er in verwerkt moesten worden, maar nu focus je ook een beetje op de omgeving, de antagonist in het verhaal en bijvoorbeeld de love interest van je hoofdpersoon (als dit van toepassing is op je verhaal natuurlijk). Op deze manier schets je al beter een beeld van waar jouw verhaal ongeveer over gaat.

Aan deze synopsis heb je misschien wel het meeste. Je kan hem gebruiken om op te sturen naar een uitgeverij, of bijvoorbeeld voor op de achterkant van je boek.

Stap 3: de synopsis van één pagina

Dit is het moment dat je helemaal wat verder gaat uitweiden. Je gaat nu niet alleen vertellen over de hoofdpersonen en de round characters die in je verhaal voorkomen, maar je kan nu ook enkele bijpersonen (flat characters) verwerken in je verhaal. Je hoeft natuurlijk nog niet het hele verhaal te verklappen, maar je schets al wel weer een breder beeld van de situatie en de personen.

Ook deze synopsis kun je aan een uitgever sturen.

Stap 4: de lange synopsis

In deze laatste stap neem je je synopsis mee naar the next level. Je gaat van één pagina naar een synopsis met meerdere pagina’s. Over het algemeen zijn de langere synopsissen ongeveer één pagina per 10.000 woorden van het complete verhaal. Als je een heel erg lang verhaal hebt kun je het ook houden op ongeveer vijf tot acht pagina’s.

Een langere synopsis is iets wat soms door de editor of agent gevraagd kan worden. Ook kan je het na je publicatie gebruiken voor marketingdoeleinden.

Mocht je er nou nog steeds niet uitkomen, lees dan ons andere artikel waarin we 5 tips geven om een synopsis te schrijven. 

Bron: WritersDigest.com  

Bron foto: Sanne van Veen
Door Sanne van Veen

Lees ook:

Hoe schrijf ik een synopsis
Schrijf in 6 stappen een bookproposal
Schrijfprobleem #19: een onduidelijke synopsis
5 tips voor het schrijven van je synopsis

Uitgeven