Afbeelding
Bron: Pixabay
Bron: Pixabay
Je weet precies waarover je een boek wilt schrijven. Maar je bent nog niet begonnen of je hebt nog maar een paar hoofdstukken af. Wil je toch weten of een uitgeverij interesse heeft? Schrijf dan met deze 6 stappen een bookproposal.
Een bookproposal is niets meer of minder dan een informatief en enthousiasmerend document over het boek dat je wilt schrijven. Als een redacteur van een uitgeverij hier met interesse op reageert, weet je aan het begin van je schrijfproces al bijna zeker dat een uitgeverij het boek wil uitgeven. Zo weet je dus zeker of je het voor iets of niets doet. Handig dus, maar hoe schrijf je zo’n bookproposal?
Schrijf een pitch waarin je in een paar zinnen uitlegt waar je boek over gaat. Houd hierbij rekening met de doelgroep waarvoor je schrijft. En denk eraan: kort en krachtig. Het is een elevatorpitch, dat wil zeggen dat je je pitch zou moeten kunnen vertellen in de tijd dat een lift van boven naar beneden gaat. Het kan helpen om een korte samenvatting te maken, maar je kunt ook denken aan de flaptekst die achterop je boek kan komen. Waar gaat je boek over? Waarom moet iemand het lezen? Wat beloof je de lezer?
Een synopsis is een samenvatting. Schrijf dus een samenvatting van je boek, liefst niet langer dan een of twee pagina’s. Dit is inclusief plot en einde. Een uitgeverij wil weten waar heel het boek over gaat en hoe het afloopt.
Schrijf een of enkele eerste hoofdstukken van je boek en voeg die toe in het document. Hoeveel hoofdstukken je kunt toevoegen, mag je zelf bepalen, maar houd rekening met de lengte. Als voor jou een hoofdstuk twintig bladzijden telt, is een hoofdstuk wellicht genoeg. Telt een hoofdstuk in je boek slechts een bladzijde, dan kun je beter twee erbij doen. Schat dit dus zelf in.
Het is voor een acquirerend redacteur belangrijk om te weten met wie hij of zij te maken heeft. Waarom schrijf je? Wat kan jij als auteur bieden? Heb je zelf bijvoorbeeld al een aantal volgers op sociale media en kan je helpen om je boek te promoten? Dat heeft al een voordeel voor de uitgeverij, omdat ze niet alles voor je hoeven te doen, dat scheelt kosten. Ook helpt het als je na dit boek in dit genre wilt blijven schrijven. Een uitgeverij kiest liever voor een investering met een auteur waarmee ze een heel oeuvre kan uitgeven dan een enkel boek.
Het is een goed idee om dat ene hoofdstuk dat je al hebt geschreven aan een gewaardeerde schrijver te laten lezen. Wellicht kun je die persoon vragen om een recensie en kun je een positieve quote aan je bookproposal toevoegen. Dit geeft al aan dat anderen potentie in jou zien als auteur, dan wordt de keuze makkelijker voor een uitgeverij om bijvoorbeeld bij een twijfel je het voordeel te geven.
Niet geheel onbelangrijk is het om aan te geven hoeveel woorden je boek gaat tellen. Schat dit in en geef aan dat dit een schatting is. Vertel ook wanneer je verwacht het boek af te hebben. Let ook op de lengte van je bookproposal, hoe minder pagina’s hoe beter, maar alles moet wel duidelijk zijn.
Als je deze zes stappen hebt gevolgd, is je bookproposal klaar om op te sturen. Spannend!
Door: Deborah de Meijer
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.