Afbeelding
Bron Pexels
Bron Pexels
Je hebt verschillende uitgeverijen je manuscript toegestuurd, maar geen enkele ziet een samenwerking zitten. Geen nood, je bent niet de enige schrijver waarvan het boek door uitgevers wordt afgewezen. Gelukkig hoeft dat niet einde verhaal te betekenen. Door de opkomst van het internet en het printing on demand-principe (POD) kun je tegenwoordig makkelijk je eigen boek op de markt brengen. In dit artikel vertellen we je waar je rekening mee moet houden als je een boek in eigen beheer gaat uitgeven.
Wanneer het laatste woord van je manuscript is geschreven, is je boek nog niet af. Integendeel, er ligt dan nog heel wat werk te wachten voor schrijvers die hun boek in eigen beheer willen uitgeven. Je wilt uiteraard dat je boek er professioneel en verzorgd uitziet.
Corrigeren en redigeren
Taalfouten zijn absoluut een afknapper voor iedere lezer. Je kunt nog zo’n goed verhaal hebben, bij een typfout op een van de eerste pagina’s (of ergens nog op de kaft), schrijven taalfanaten je verhaal meteen af. Het is dan ook sterk aan te raden om iemand in te huren die je boek wil proeflezen en editen. Misschien vind je wel iemand in je eigen netwerk die hier ervaring mee heeft. Zo kun je de kosten wat drukken. Het redigeren en corrigeren van een verhaal kan zo honderden euro’s kosten. Afhankelijk van hoeveel woorden je hebt geschreven natuurlijk.
Layout en kaft
Ook de layout en het ontwerpen van de cover zijn een belangrijk bij het afwerken van je boek. Hoewel het spreekwoord ons vertelt een boek niet te beoordelen op zijn omslag, is dit nochtans wat de lezers sowieso doen als ze een boekenwinkel. Een simpele kaft is geen ramp, maar zorg ervoor dat het uitstraalt wat het verhaal inhoudt.
Wanneer je boek volledig af is, volgt er nog een andere belangrijke stap: het drukken van je boek. Uitgevers nemen deze kosten vaak voor eigen rekening gezien ze door grote oplages de kosten kunnen drukken en jouw verhaal hun geld gaat opleveren. In eigen beheer kan het een fikse investering zijn om duizend of tienduizend oplages te drukken van je boek. Zeker als je nog niet weet of ze verkocht gaan worden. Daarom bestaat er voor schrijvers die een boek uitgeven in eigen beheer de mogelijkheid van printing on demand. Dit betekent dat een boek pas wordt gedrukt wanneer er een van besteld is. Er bestaat met andere woorden geen voorraad van. Het gebrek aan investeringskosten is een belangrijke reden waarom de meeste schrijvers voor dit systeem kiezen. Het nadeel hiervan is echter dat de kosten van het drukken een stuk hoger liggen dan normaal, waardoor de winstmarge kleiner is. Printing on demand kan bij verschillende uitgeverijen worden gedaan. Bereken dus bij verschillende hoeveel dit jou ongeveer gaat kosten.
Je boek mag volgens jou nog zogoed zijn, als niemand het kent zal niemand het ook kopen. De marketing van je boek is dan ook de belangrijkste en grootste kost van het uitgeven van je boek. Wel is het er een waarvan het zonde is als je erop bespaart. Sociale-media-kanalen en je eigen blog kunnen ervoor zorgen dat het boek goed wordt gepromoot in je eigen netwerk, maar wie meer boeken wil verkopen dan enkel aan zijn familie zal moeten investeren in persberichten, boekenbeurzen of boekenhandels rechtstreeks contacteren en ze een ruime winstmarge beloven. Of alle laatste doorgaan, hangt af van of er wordt geloofd in jouw verhaal.
Hoe hoog de kosten zullen zijn, hangt heel erg af van de oplage van een boek, wat de personen die jou helpen rekenen en hoeveel pagina’s een boek heeft. Het kan zomaar zo zijn dat het uitgeven van het boek en het promoten van het verhaal, je honderden of duizenden euro’s gaat kosten. Denk je dat het je uiteindelijk iets oplevert? Of voel je heel sterk de behoefte om het verhaal te delen? Dan is er altijd de optie om geld te lenen als je niet genoeg geld hebt. Stel jezelf wel de vraag: wat kan ik lenen? Dit is namelijk afhankelijk van je leeftijd, soort dienstverband en inkomen, eventueel andere lopende leningen en je woonsituatie. Zorg ervoor dat je verantwoord geld leent en jezelf niet in de schulden gaat werken. Wil je ontdekken of jouw schrijfstijl bij mensen aanslaat? Dan kun je ook altijd meedoen aan schrijfwedstrijden.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.