Uitgeven in Eigen Beheer als uitgever: Ben jij er klaar voor?

In een serie van vier columns geeft freelance journalist Mariska van Vondelen tips over het Uitgeven in Eigen Beheer als uitgever. In deze blog krijg je antwoord op de vraag of Uitgeven in Eigen Beheer als uitgever iets voor jou is. 

Waarom zou je kiezen voor het uitgeven in eigen beheer als uitgever?

1. Je wilt snel publiceren

Een reguliere uitgever heeft zeker negen maanden nodig om jouw boek in de winkel te krijgen. Als je het zelf doet kan het binnen een maand. Bij het uitgeven van mijn boek Hongerkind in 2013 had ik weinig tijd. Het boek gaat over de barre tocht die mijn vader samen met nog tientallen Delftse kinderen per schip maakte om tijdens de Hongerwinter in Friesland bij een pleeggezin te overleven. Mijn vader was inmiddels de zeventig ruim gepasseerd en we hadden dus haast.

2. Je bent eigenwijs

Mijn vader wilde graag een groot lettertype en we wilden een lange ‘danklijst’, een uitgebreide lijst met achtergrondinformatie en tal van documenten opnemen in het boek. We hadden negen maanden onderzoek gedaan en mijn vader had tekeningen van belangrijke plekken gemaakt die we professioneel hebben laten inscannen. Van het begin tot het eind hebben we het boek zelf gemaakt. We hebben geen compromissen hoeven doen.

3. Je hebt ervaring en/of je wilt leren van professionals

Als je, zoals ik, gewerkt heb als hoofdredacteur van een vakblad dan weet je dat je enige kennis meeneemt. En heb je dat niet, dan ben je bereid te leren van de vakmensen die je inhuurt.

Je gaat uitgeven in eigen beheer als uitgever. Wat zijn je opties?

1. Je huurt professionals in om je te begeleiden: een redacteur, een vormgever en een drukker

Dit doe je als je precies weet wat je wilt en de vormgeving buiten de standaarddrukmaten valt en als je budget hebt om deze partijen te betalen. Je vraagt zelf een ISBN aan. Je gaat ervan uit dat je minstens 500 boeken verkoopt.

2. Je maakt zelf een bestand en laat deze drukken bij een POD drukservice

Dit doe je als je in kleine oplage vanaf 1 exemplaar een boek wilt laten drukken. De prijs per boek zal relatief hoog zijn, de winstmarge zeer klein. Het verkopen van je boek in een boekwinkel zal moeilijk zijn, want zij vragen minimaal 30% van de verkoopprijs.

3. Je laat jouw boek bij een POD bedrijf vormgeven en drukken

Dit doe je als je zelf alle touwtjes in handen wilt houden en toch een beetje ontzorgd wilt worden. Je kan alles bij één partij inkopen. Van vormgeving tot redactie, van promotie tot de aanmelding van je ISBN. Je bepaalt zelf de oplage (hoe meer, hoe goedkoper per stuk) en je verkoopt zelf je boek. Het POD bedrijf kan het boek ook verkopen, daarvan krijg je royalty’s. Alle auteursrechten blijven bij jezelf.

Meer over de financiering en de promotie van jouw boek als uitgever lees je in de volgende blogs.

TIPS

1. Als je je boek wilt uitgeven en wilt verkopen in boekwinkels, houd er dan rekening mee dat de boekwinkels minimaal 30% van de verkoopprijs vragen. Dus jouw winst is de verkoopprijs – 30% boekhandelskorting – productiekosten.

2. Schrijf een korte blur, een kleine introductie en laat een mooie portretfoto van jezelf maken. En schrijf onder de titel een pay-off (met een zin vertel je de inhoud van je boek). De kaft is heel belangrijk voor de verkoop.

Mariska van Vondelen (1968) werkt als freelance journalist, fotograaf, communicatieadviseur en stadsgids in Delft. Vanaf 2012 geeft zij haar eigen boeken uit in eigen beheer. Haar boeken ‘Losbandig Netwerken – netwerken voor zzp’ers’, Hongerkind, Het Delftsch Kookboek en stadsgids DELFT city guide versterken en ondersteunen haar freelance activiteiten. Meer weten over Mariska? Kijk op haar website.