Afbeelding

5 professionals om in te schakelen bij het zelf uitgeven van je boek

5 professionals om in te schakelen bij het zelf uitgeven van je boekHet zelf uitgeven van boeken is wereldwijd aan een opmars bezig. Niet verwonderlijk als je je bedenkt dat slechts enkele van de duizenden manuscripten die jaarlijks worden aangeboden bij uitgeverijen, het ook daadwerkelijk tot boek schoppen. Maar kun je wel zelf een goed boek uitgeven, dat zonder de hulp van een uitgever een bestseller wordt. Ja dat kan, maar je hebt wel hulp nodig.

Hoge kwaliteit

Hoe talentvol je ook bent, de meeste mensen kunnen maar een ding echt goed. Dus als je een te gek boek hebt geschreven, is de kans klein dat je het ook nog mooi weet vorm te geven en hebt ontdaan van type-, stijl- en vormfouten. Lezers zijn veeleisend en alleen de hoogste kwaliteit is acceptabel. Hen maakt het niet uit wie het heeft geschreven of uitgegeven, als het er maar professioneel uitziet en goed leest. Het kan lastig zijn om een redacteur, ontwerper en/of illustrator te vinden die je vertrouwt en die jou goed vertegenwoordigt. Dus hoe stel je jouw team samen?

Het juiste team samenstellen

Je kunt starten om naar experts op zoek te gaan die hebben meegewerkt aan boeken die jou aanspreken, in het genre waarin jouw boek ook valt. Ook zijn er indie-publishers die dergelijke hulp aanbieden. Door het werk van de verschillende professionals te bekijken, kom je al veel over hen te weten. Steek daar dus vooral de benodigde researchtijd in. Zorg ook dat degene die je inschakelt, jou goed verstaat. Wanneer je voor jouw gevoel teveel moet uitleggen, is het niet de juiste expert voor jou.

Duidelijke afspraken

Maak duidelijke afspraken over deadlines, kosten, van wie het copyright is, of er voorfinanciering is en hoeveel revisierondes binnen de afgesproken prijs vallen. Wees vooral bij de vormgeving heel precies: als er foto’s of illustraties vereist zijn, moet daar werk speciaal voor worden geproduceerd of zijn stock-foto’s ook goed? Zijn de kosten daarvoor inclusief of exclusief? En wil je die beslissingen zelf nemen, of vertrouw je op de expertise van degene die je inhuurt? Onderhandel al deze punten tevoren: je zult er later blij om zijn als je dat hebt gedaan.

Wie huur je in en wanneer?

Afhankelijk van het team dat je nodig hebt, zie je hier een lijst staan met opties en de tijdslijnen waar je grofweg rekening mee moet houden:

Illustrator

2-4 weken nadat je bent gestart met schrijven. (Aangezien bij een bepaald type boek illustraties essentieel zijn bij het vertellen van het verhaal, wil je de juiste expert vroeg in het proces vinden. Misschien kan hij of zij zelfs inhoudelijk aan het verhaal bijdragen.)

Eindredacteur

2-4 weken nadat je klaar bent met het schrijven van je boek. (Houd rekening met wat extra tijd om je boek te herlezen en er veranderingen in aan te brengen, voordat de redacteur je feedback gaat geven. Je wilt dat de eindredactie precies dat is: eindredactie, jouw finale paar ogen.)

Redacteur

2-4 weken voordat je denkt het manuscript af te hebben. (Alleen als je het boek in een keer schrijft. Het kan helpen eerst een paar hoofdstukken te schrijven en dan een redacteur om feedback te vragen, zodat je niet in een later stadium het hele boek hoeft te herschrijven.)

Ontwerper cover

8-12 weken voor het manuscript klaar is. (De cover is onderdeel van de branding van je boek en je wilt hetzelfde herkenbare beeld voor al je promotionele materiaal, zoals website, flyers, Facebookpagina, etc.)

Grafisch ontwerper

Wanneer alle copy klaar is, volgens jou en het hele redactieteam. (Je wilt dat het finale boek pas wordt samengesteld wanneer al jouw prachtige woorden helemaal goed staan. Pas als alle revisies zijn gedaan, kan het ontwerp zijn finale vorm krijgen.)

Volg je al deze stappen, dan is de kans het grootst dat jouw pennenvruchten de hitlijsten gaan bestormen!

Brenda van Camp is Chief Marketing Officer van publicatieplatform Blurb. Daarnaast houdt ze van kunst, heeft ze een voorliefde voor de Californische zon en geniet ze van het filosoferen over van haar toekomstige kinderboek onder het genot van een goede kop koffie. 

Comments

Lid sinds

10 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoi Brenda, Ik heb zelf ondervonden dat het hebben van een team als self-publisher heel belangrijk is. Vooral als je van plan bent een serieus bedrijf op te zetten. Dan ontkom je er niet aan dat er geinvesteerd moet worden. Professionaliteit is in dit vak van levensbelang. :) Maria