Uitgeven in eigen beheer succesvol voor vrouwelijke auteurs

Terwijl mannelijke schrijvers nog steeds de traditionele boekverkoop domineren zijn het de vrouwelijke auteurs die met uitgeven in eigen beheer een grote meerderheid hebben. Ze publiceren en verkopen hierdoor meer boeken dan mannen die op traditionele wijze publiceren. Met het groeiend aantal mogelijkheden om jezelf via Sociale Media te promoten, is er een rooskleurige toekomst voor de zelf-publicerende vrouw. 

Wat een vrouwelijke schrijver nodig heeft

Virginia Woolf suggereerde dat een schrijvende vrouw geld en een eigen kamer nodig heeft. Nu zouden we zeggen dat die kamer zeker een internetverbinding nodig heeft, want de hoeveelheid zelf-gepubliceerde bestsellers die door vrouwen geschreven zijn, is bijna twee keer zo groot als het traditioneel gepubliceerde boek. Er wordt veel geschreven en veel gekocht op verschillende boekverkoopsites waaronder Amazon die een onderzoek hiernaar uitvoerde.

Waarom hebben vrouwen succes in het zelf publiceren?

Er werd ook gekeken naar de reden waarom juist vrouwen hierin succes hebben. Wat in het onderzoek naar voren kwam, is dat mannen eerder zoeken naar bevestiging van hun werk in het literaire veld, ze willen tussen de toptitels staan en willen een stabiele, gerenommeerde uitgever. De Britse Alison Morton die haar roman in eigen beheer uitgaf zei hierover: ‘Er is zeker een ontbrekend evenwicht onder de traditioneel publicerende schrijvers. Vrouwen kopen, schrijven en lezen meer boeken in verhouding, maar het gewicht en status wordt toegeschreven aan de mannelijke schrijvers die bij een uitgeverij zitten. Met uitgeven in eigen beheer is het de moeite van het individu wat telt, niet het geslacht. Het gaat niet om wat je weet maar om wat je kan en kunt schrijven.’

Bron

http://www.theguardian.com/books/2015/mar/06/self-publishing-lets-women-break-book-industrys-glass-ceiling-survey-finds

Uitgeven