In eigen beheer uitgeven: feiten op een rijtje

Je boek is af en je bent er trots op. Alle tips om zover te komen heb je ter harte genomen, maar helaas heb je geen uitgever kunnen vinden die erin geïnteresseerd is. Dat laatste was even slikken, totdat je merkte dat uitgevers minder dan 1% van de aangeboden manuscripten uitgeven. Eigenlijk stond je mening vooraf al vast en heb je dat ook al eens verkondigd: ‘Als niemand het wil uitgeven, dan zal ik dat zelf doen’. Krasse taal, maar als je geen ervaring hebt met in eigen beheer uitgeven, dan kan het je duur komen te staan.

Wat is nu de eenvoudigste en goedkoopste manier om je werk aan de man of vrouw te brengen? Dan ontkom je niet aan het CB die de spil in de boekenbranche is. Daarmee komt de eerste overweging al meteen om de hoek kijken, want er bestaan verschillende mogelijkheden voor aansluiting bij het CB.

De eerste valt meteen af, want aan te nemen is dat je geen depot-contract wil, want dat kost je zo’n € 4.000,00 per jaar en daar moet je gemiddeld zo’n 10.000 boeken voor verkopen om uit die kosten te kunnen geraken. Maar het CB heeft voor de instappers een goedkoop alternatief, CB-Compact. Daar kleven echter nadelen aan. Je moet dan een inschrijving KvK hebben, zit met een opzegtermijn van een half jaar en je betaalt de volle mep aan boekhandelskorting (42 / 47%). Wel kun je meerdere titels voeren en is de inslag en de opslag (gelimiteerd) gratis. Het kost je zo’n € 30,00 per maand en aan de reguliere distributiekosten € 1,30 per verkocht exemplaar. Voor verkopen in Belgie zijn de distributiekosten hoger: € 3,39 per exemplaar.

Je boek telt 200 pagina’s (zwart-wit) en de cover moet in Full Colour worden uitgevoerd. Om tot verantwoorde drukkosten per exemplaar te komen moet je er minimaal 500 van laten drukken. Dan ben je tussen de 2.000 en 2.500 euro kwijt en je hebt nog geen idee hoeveel boeken je gaat verkopen. Je droomt natuurlijk van een fors veelvoud daarvan, maar dat moet nog maar blijken. Dan is POD (Printing On Demand) de oplossing. Per exemplaar betaal je dan iets meer, maar je loopt geen risico dat je met onverkochte exemplaren blijft zitten, en dan kun je altijd nog zien. In POD via het CB zijn de drukkosten van je boek € 5,56. Nu kun je gaan nadenken over de verkoopprijs van je boek en kan de berekening van wat je eraan overhoudt worden gemaakt. Daarbij moet je altijd uitgaan van kosten exclusief btw. Zeker bij boeken, want je krijgt met 6% en met 21% te maken. Btw is iets dat je aan de Belastingdienst moet afdragen, dus mag je jezelf er niet rijk mee rekenen:

Verkoopprijs inclusief btw

14,95

15,95

16,95

17,95

18,95

19,95

 

minus 6% btw

-0,85

-0,90

-0,96

-1,02

-1,07

-1,13

 

verkoopprijs exclusief btw

14,10

15,05

15,99

16,93

17,88

18,82

 
        

minus boekhandelskorting van 42%

-5,92

-6,32

-6,72

-7,11

-7,51

-7,90

 
        

minus distributiekosten (NED)

-1,30

-1,30

-1,30

-1,30

-1,30

-1,30

 
        

minus drukkosten

-5,56

-5,56

-5,56

-5,56

-5,56

-5,56

 
  

Je houdt over per verkocht exemplaar

1,32

1,87

2,41

2,96

3,51

4,06

excl. btw

Boeken die je rechtstreeks verkoopt leveren dus veel meer op, want dan heb je niets te maken met de boekhandelskorting en de distributiekosten, behalve als je geen verzendkosten rekent maar die kun je bestellers via de post ook in rekening brengen.

Is er nog een alternatief?

Ja, want je kunt je ook aansluiten bij een clusteruitgeverij. Die werken met lagere kosten waardoor je er meer aan overhoudt. Ik wil je er alles over vertellen. 

Han Peeters begon met schrijven op 17 november 2009 op de dag dat hij een einde aan zijn leven wilde maken. Hij kwam niet uit zijn afscheidsbrief, wat in achttien dagen tot zijn eerste boek heeft geleid onder de titel ‘Afscheidsboek’, een boek dat zijn leven redde. Hij kon niet meer stoppen met schrijven en heeft inmiddels tien boeken geschreven in diverse genres. Zijn laatste boeken vallen onder de rubriek fiction op basis van feiten (Faction). Hij geeft zijn boeken en e-boeken zelf uit, waarvan er twee in het Engels zijn verschenen. Wil je meer over Han weten? Kijk dan op zijn website

Comments

Han Peeters, Je hoofdvraag is:
Wat is nu de eenvoudigste en goedkoopste manier om je werk aan de man of vrouw te brengen?
Je vervolgt met de conclusie dat er niet te ontkomen valt aan het CB. Kortom: er is geen keus, maar geen nood. Het CB biedt twee opties: 1. depot-contract: 'valt meteen af'; 2. CB-Compact: 'daar kleven nadelen aan' Er volgen wat cijfers ter illustratie en tenslotte het antwoord op de hoofdvraag:
Boeken die je rechtstreeks verkoopt leveren dus veel meer op,
Juist, en het is gezelliger. :) Groet,

Beste Jan, Als je niet of niet uitsluitend in directe relatie-, kennissen- en familiekring wilt leuren met je boek en je de wens hebt een groter publiek te bereiken, dan ontkom je simpelweg niet aan het CB. Dat kun je afkeuren, maar het is nu eenmaal de realiteit. Ik benoem een aantal opties met cijfermatige onderbouwing en vul aan dat het tevens mogelijk is de aansluiting bij het CB via een clusteruitgeverij te regelen. Dat is de strekking van het blog. De conclusie is niet uitsluitend dat boeken die rechtstreeks worden verkocht meer opleveren. Dat is ook een waarheid, maar niet waar het blog uitsluitend over gaat.

Het CB lijkt inderdaad bijna onontkoombaar, maar er zijn meer manieren om je boek breed bestelbaar te krijgen. Dat kan namelijk ook via de bekende selfpublishing platforms. Als je denkt heel veel boeken te verkopen dan is een clusteruitgeverij zoals Hans eigen bedrijf misschien niet zo gek, maar als je maar weinig boeken verkoopt, ben je een stuk goedkoper uit bij een selfpub platform. Daarbij kun je je afvragen of het niet genoeg is als je boek bestelbaar is via Bol en dat is weer iets dat je zelf kunt regelen als je je aanmeldt als zakelijke verkoper. http://onafhankelijkeschrijvers.buzzboeken.com/zo…

Roos, ik moet je even uit de droom helpen. Er is geen brede distributie mogelijk zonder het CB. Maar je hebt gelijk dat aansluiting bij het CB alleen voor ambitieuze schrijvers is weggelegd. Schrijft men uitsluitend voor o.a. tante Annie, dan is het idd handiger haar rechtstreeks het boek te verkopen. Bol.com heeft 45% van het marktaandeel als het gaat om de verkoop van boeken. D.w.z. dat indien niet alle verkoopkanalen worden ingeschakeld men 55% van de verkoop misloopt. Nog afgezien van streaming m.b.t. e-boek waar Bol niet aan doet. Het komt allemaal neer op ambitie en wat de auteur ervoor over heeft om zijn of haar geesteskind zo breed mogelijk beschikbaar te laten zijn.

Even mijn ervaring van 6 gepubliceerde boeken via Han Peeters. Het eerste: gewoon bij een POD, waarvan ik de naam niet zal noemen, het was niet positief. Alle rechten voor 3 jaar kwijt, geen aansluiting bij het Centraal Boekhuis, boek extreem duur in de markt geplaatst - zelf 15 boeken afgenomen. Via het verkoopplatform van de POD: niets verkocht. Ook parkeerde ik het boek bij diverse verkoopplatforms: verkoop nul, niets, nada. Tweede boek zelf laten drukken en aan de man brengen. Ik heb er nog 7. Verkocht ongeveer 20, de rest weggegeven. Han Peeters leren kennen, toen hij net begon. Ik ben één van zijn eerste auteurs. Boeken werden ook als ebook uitgegeven. Conversie zit gewoon bij de prijs inbegrepen. De financiële huishouding van het CB is zeer ondoorgrondelijk, de afrekening van Peeters niet. Alles zit daarin verwerkt. Doordat ik toen aangesloten ben bij het CB kwamen mijn boeken ook bij de grote webwinkels zoals Bol.com, Bruna.nl, Ako.nl en Eboektekoop.nl beschikbaar. Verkoop ging automatisch lopen. Nu dus duizenden boeken verkocht. Mijn zevende komt binnenkort uit, natuurlijk weer via Han Peeters. Een tevreden klant, zoals jullie wel begrepen zullen hebben.