Afbeelding

Drie tips om meer kans te maken op uitgeven

Drie tips om meer kans te maken op uitgevenHet is overvol op de boekenmarkt. Volgens de KVB (Koninklijke Vereniging van het Boekenvak) werden er in 2015 bijna 16.000 nieuwe Nederlandstalige titels uitgegeven. En dan zijn de ruim 9.500 Nederlandse e-booktitels nog niet eens meegerekend. Dat geeft geen hoop, als beginnende auteur. Maar ja, ooit zijn al die schrijvers van die nieuwe titels ook begonnen aan hun eerste boek. Of aan hun zoveelste boek. Dus dat van jou maakt een kans. Hoe? Dat lees je hier.

Denk na over je boek in de media

Oftewel, hoe mediageniek is jouw boek? Hoewel het geen wet van Meden en Perzen is dat een boek goed verkoopt als het veel media-aandacht krijgt, helpt het natuurlijk wel. Het is niet voor niets dat de meeste uitgevers een boek héél graag ‘pluggen’ in DWDD, RTL Late Night, of Pauw (al zijn dat lang niet altijd de meest geschikte programma’s voor een boek). Dus als het jouw doel is om veel boeken te verkopen, zorg dan dat je een onderwerp kiest dat hot is, aansluit op grote gebeurtenissen of hypes (voetbal, verkiezingen, koken), of zorg dat je boek zó goed aansluit op dat waar ‘de markt’ onbewust behoefte aan heeft, dat je boek trending topic wordt. Astrid Holleeder weet er alles van.

Misschien schrijf je een specialistisch boek, voor een beperkt aantal mensen. Heel goed, dan ken je je doelgroep en weet je waar jouw potentiele lezers op ‘aanslaan’. Ken je dan ook de media die actief zijn in het veld van jouw specialisme? Hoe zorg je dat je bij hen onder de aandacht komt? Ken je de zogenaamde influencials die als ambassadeur van jouw boek kunnen optreden? Onder het mom: het is sjieker, maar vooral geloofwaardiger als iemand anders vertelt hoe goed jouw boek is. De gemiddelde blurb doet niet anders.

Weet van jezelf wat je sterke en minder sterke kanten zijn?

Heb je ervaring met media, treed je wel eens op voor (grote) groepen? Kun je je punt maken in een paar seconden of zinnen? Kortom, kun jij als mediagenieke auteur ingezet worden om jouw boek te promoten? Of behoor je tot de groep schrijvers die vooral goed is in het geschreven woord en verder niets wil doen? Ken jezelf, het liefst al tijdens het schrijven. Dat maakt het later, bij de promotie, gemakkelijker. Op de eerste plaats voor jezelf, maar ook voor de professional die je zou kunnen inschakelen om jou te helpen bij het in de markt zetten van je boek. Want niets is beschamender dan een verlegen auteur die een geforceerd toneelstukje opvoert.

Zoek op tijd hulp

Bij professionals die weten waar ze het over hebben. Want het is uitermate frustrerend als een manuscript naar jouw idee af is en vervolgens op dringend advies van een redacteur moet worden omgegooid, al komt dat ook bij de grootste auteurs voor. Het kan je schrijfplezier aardig vergallen.

Aan iemand anders vragen om op zoek te gaan naar een passende uitgeverij kan ook helpen. Leuren blijft vervelend, maar voor iemand die wat meer afstand heeft tot het boek, blijft het werk. In de huidige mediacratie is het op tijd inschakelen van een professional die de promotie van je boek op zich neemt bijna een must. Ook voor het benaderen van media. ‘Ik heb een fantastische boek geschreven dat heel goed past bij uw doelgroep’ klinkt echt anders dan ‘Ik heb nu een auteur, die moét je interviewen. Vorige keer was je collega X de eerste, nu jij’.

Dorine Holman is literair agent en verzorgt de marketing en communicatie van bekende auteurs, in overleg met de uitgeverij in kwestie. Daarnaast is ze eigenaar van Het Schrijvershuisje Lutterzand in De Lutte.

Comments

Lid sinds

6 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dorine Holman,
...werden er in 2015 bijna 16.000 nieuwe Nederlandstalige titels uitgegeven. En dan zijn de ruim 9.500 Nederlandse e-booktitels nog niet eens meegerekend. Dat geeft geen hoop, als beginnende auteur.
Dat geeft juist wel hoop. Uit die cijfers blijkt immers hoe makkelijk het is om uitgegeven te worden. Mogelijk bedoel je met de titel: drie tips om meer kans te maken op succes Tips voor succes zijn wat lastiger. De echte lezer - en koper! wil immers kwaliteit, geen hype. Ik, de lezer en koper, lees geen boeken over voetbal, koken of zusjes van misdadigers omdat die boeken niet beklijven. Ik lees wel de Napolitaanse romans van Elena Ferrante omdat die romans wel beklijven en miljoenen lezers vinden dat op dit moment al met mij en velen zullen volgen. Op grond daarvan kan ik niet anders concluderen dan dat literaire kwaliteit leveren de beste tip is voor duurzaam succes. En dat succes verspreidt zich langzaam door de jaren heen omdat het is gebaseerd op die kwaliteit en niet op een tafelgesprekje in DWDD.