Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Uitgeven in Eigen Beheer als uitgever: Hoe promoot je jouw boek?
In een serie van vier blogs geeft freelance journalist Mariska van Vondelen tips over het Uitgeven in Eigen Beheer als uitgever. In de voorgaande blogs kreeg je antwoord op de vraag of Uitgeven in Eigen Beheer als uitgever iets voor jou is en gaf ze je informatie over de financiële bronnen die je kunt aanboren om zelf uitgever te worden. In deze laatste blog geeft ze je tips over het promoten van jouw boek.
Hoe promoot je je eigen boek?
1 Sociale Media
Ik heb voor Hongerkind en Het Delftsch Kookboek een facebook pagina gemaakt om acties op te promoten.
2 Je eigen netwerk
Je eigen netwerk is meestal geïnteresseerd in je werk. Laat je boeken zien, vertel wat je hebt gedaan, maar word nooit opdringerig.
3 Website/blog
Tijdens het schrijven van Hongerkind dat ging over de tocht die mijn vader maakte naar Friesland tijdens de Hongerwinter schreef ik een blog. Dat leverde een vaste groep lezers op die zeer betrokken waren bij het boek en die ook allemaal een of meerdere boeken kochten.
4 Stuur je boek naar de NBD/Biblion
Stuur twee exemplaren naar NBD/Biblion (www.nbdbiblion.nl). Zij maken een recensie en sturen deze naar de bibliotheken die hopelijk een order plaatsen. Dit levert ook op de lange termijn goede publiciteit op.
5 Boekpresentatie
Organiseer een boekpresentatie. Bij de presentatie van Hongerkind hield mijn vader een kleine toespraak en iedereen kon hem vragen stellen.
6 Persberichten
Schrijf een pakkend persbericht met een korte inhoud van het boek en een kleine c.v. van jezelf. Geef aan dat je graag een interview geeft. Stuur geen boek op. Dat kan altijd nog.
7 Plaatselijke en online boekhandels
Leg je boek in consignatie bij plaatselijke boekhandels. Spreek een goede prijs af. Vertel ze je binnenkort in de krant staat met een interview. Vermeld dan ook in het interview bij welke boekhandels jouw boek te koop is. Mijn boeken zijn niet te koop bij bol.com omdat de ervaring mij leerde dat ik daar te weinig marge krijg voor mijn boeken.
8 Andere plekken
Mijn stadsgids DELFT city guide ligt bij musea, hotels en ambachtelijke winkels. Hongerkind heeft in musea in Amsterdam, Leeuwarden en Den Haag te koop gelegen ter ondersteuning van diverse tentoonstelling. Het Delftsch Kookboek ligt ook in kookwinkels. Je kunt je jouw boek neerleggen bij het Centraal Boekhuis (www.cb.nl). Voor mij is dit niet winstgevend omdat mijn afzetmarkt te klein is.
9 Televisie en radio
Toen ik hoorde dat Andere Tijden een uitzending ging maken over de hongerkinderen van Nederland nam ik contact op met de redactie. Mijn vader werd geïnterviewd. Helaas mocht het boek niet genoemd worden omdat de NPO een publieke omroep is. Jammer, maar wat een ervaring! Ik ben meerdere keren bij tv uitzendingen van TV West uitgenodigd en ik werk altijd graag mee aan radio uitzendingen. Bovendien liet ik stickers maken die ik op het boek plakte: ‘Gezien bij Andere Tijden’.
10 Studenten
Een groepje studenten van de Hogeschool Rotterdam had een product nodig om te promoten voor een project. Hongerkind werd ingezet en dat leverde mooie inzichten en orders op voor beide partijen.
11 Activiteiten zoals lezingen/wandelingen/bijeenkomsten
De Rotary Delft nodigde mij uit om een lezing te geven over Hongerkind. Heel leuk om te doen en de boeken vlogen de deur uit.
12 Rondleidingen en creatieve fotoworkshops in Delft
Door het schrijven van stadgids DELFT city guide geef ik nu ook privé rondleidingen door Delft en geef ik creatieve fotoworkshops door Delft waarbij ik vertel over de geschiedenis van de Prinsenstad. De flyers over deze rondleidingen worden meegegeven aan toeristen en achterop staat reclame voor mijn boek.
TIP
Blijf jezelf en laat je niet gek maken. Een boek verkopen is fijn, maar niet ten koste van alles. Je bent ten slotte niet voor niets begonnen met het in eigen beheer uitgeven als uitgever.
Door Mariska van Vondelen
Mariska van Vondelen (1968) werkt als freelance journalist, fotograaf, communicatieadviseur en stadsgids in Delft. Vanaf 2012 geeft zij haar eigen boeken uit in eigen beheer. Haar boeken ‘Losbandig Netwerken – netwerken voor zzp’ers’, Hongerkind, Het Delftsch Kookboek en stadsgids DELFT city guide versterken en ondersteunen haar freelance activiteiten. Meer weten over Mariska? Kijk op haar website.
Gerelateerd
Techniek
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.