Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Uitgeven in Eigen Beheer als uitgever: Hoe financieer je jouw boek?
In een serie van vier blogs geef ik tips over het Uitgeven in Eigen Beheer als uitgever. In de eerste blog heb je antwoord gekregen of Uitgeven in Eigen Beheer als uitgever iets voor jou is. In de tweede blog heb je gelezen wat het ongeveer kost om een boek uit te geven en in deze blog geef ik je informatie over de financiële bronnen die je kunt aanboren om zelf uitgever te worden.
Op welke manieren kan je jouw uitgave financieren?
1. Voorinschrijving
In 2013 publiceerde ik het boek Hongerkind dat ging over de tocht die mijn vader maakte naar Friesland tijdens de Hongerwinter. Voor dit boek heb ik samen met mijn vader negen maanden onderzoek gedaan. Veel vrienden en kennissen waren op de hoogte van onze speurtocht en deze mensen konden door inschrijving het boek bestellen. Van het geld dat ik hiermee ophaalde kon ik meer boeken laten drukken dan besteld waren en had ik dus een voorraad om te verkopen.
2. Zelf
Als je sterk gelooft in jouw boek en je hebt nog geen publiek dan steek je zelf geld in je boek. In 2012 publiceerde ik Losbandig Netwerken – zakelijke netwerken voor zzp’ers en in 2014 het Delftsch Kookboek – de Delftse eetcultuur door de eeuwen heen. Het eerste boek schreef ik omdat ik hiermee mijn visie op mijn netbeweging Open Coffee Delft kon uitleggen. Het kookboek ontstond door een recept van mijn oma Verdronken Matroos en dat groeide uit tot een kookboek over geschiedenis van de Nederlandse en Delftse eetcultuur. Een aantal Delftenaren werkte mee en kookte recepten. Ik fotografeerde en schreef ze op.
Per productgroep omschreef ik de geschiedenis en per eeuw beschreef ik wat er precies gegeten werd. Het boek is een kook- en geschiedenisboek en een naslagwerk geworden. Ik heb zelf geïnvesteerd, omdat ik het gewoon te leuk vond om dit boek te publiceren. Het boek blijkt een succes, maar ik besloot wel om dit niet gauw meer te doen. Het blijft financieel riskant en het is moeilijk om in te schatten hoeveel boeken je gaat verkopen.
3. Geldschieters/donateurs/commerciële partijen
In 2015 publiceerde ik het boek stadsgids DELFT city guide. Aanvankelijk wilde ik een mooie wandeling fotograferen en daarbij de hotspots van Delft beschrijven plus nog wat leuke weetjes. Ik kwam erachter dat voor Delft – toch een bekende Nederlandse stad – geen stadsgids bestond in de vorm zoals je die voor andere steden hebt en besloot toen zelf een stadsgids te maken. Een stadsgids staat vol met leuke adresjes. Dus benaderde ik commerciële partijen zoals hotels en winkels waar ik zelf graag zaken mee doe. Ik vroeg hen tegen betaling om met een vermelding in mijn gids te komen. Hierdoor had ik voordat ik ging publiceren een budget waarvan ik een professionele plattegrond van Delft voor in het boek en de eerste druk heb kunnen laten maken. De tweede druk is inmiddels ook gepubliceerd met geld van een bedrijf dat ook nog in het boek wilde. En dan moet het toeristenseizoen nog beginnen!
TIPS
1. Bepaal eerst van hoeveel mensen je zeker weet dat ze het boek gaan kopen. En bepaal je doelgroep. Met die cijfers kan je een goede indicatie geven van de hoeveelheid boeken die je kan bestellen. En kies dan de vorm waarin je wilt uitgeven, zie mijn vorige blog.
2. Houd altijd een bedrag achter de hand van de winst voor de nieuwe druk. Bij POD kun je tegen een meerprijs wijzigingen laten aanbrengen. Bestel dus nooit te veel boeken tegelijkertijd. In de mooiste boeken staat wel een foutje dat je wilt wijzigingen.
Door Mariska van Vondelen
Mariska van Vondelen (1968) werkt als freelance journalist, fotograaf, communicatieadviseur en stadsgids in Delft. Vanaf 2012 geeft zij haar eigen boeken uit in eigen beheer. Haar boeken ‘Losbandig Netwerken – netwerken voor zzp’ers’, Hongerkind, Het Delftsch Kookboek en stadsgids DELFT city guide versterken en ondersteunen haar freelance activiteiten. Meer weten over Mariska? Kijk op haar website.
Gerelateerd
Dossier
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!