Wat kost het maken van een boek?

In een serie van vier columns geeft freelance journalist Mariska van Vondelen tips over het Uitgeven in Eigen Beheer als uitgever. In de vorige column heb je antwoord gekregen of Uitgeven in Eigen Beheer als uitgever iets voor jou is. In deze column informeert ze je over de kosten van het maken van een boek. 

Wat kost het maken van een boek?

Dat hangt geheel af van de wijze hoe je je boek laat maken en hoe dik je boek is.

1. Zelf alle partijen zoeken en het boek laten drukken door een drukker

Vormgeving kaft ongeveer € 500 vormgeven € 65,00 minimaal per uur, redigeren ongeveer € 6,00 per 1.000 woorden. (Alle prijzen zijn afhankelijk van de partij waarmee je werkt)

Je zal al snel voor een partij kiezen, dus een POD bedrijf dat je boek kan gaan vormgeven en kan gaan drukken. Dit is in de meeste gevallen bij een oplage lager dan 500 stuks goedkoper. Het is lastig om een indicatie te geven van de totale kosten voor een oplage van 500 stuks omdat elk boek anders is. Vooral full-colour is duur.

2. POD bedrijf: je boek laten drukken ervan uitgaande dat je eigen uitgever bent

POD bedrijven splitsen meestal hun kosten niet voor je uit. Dus zijn de kosten geheel afhankelijk van de dikte van je boek en van het aantal exemplaren dat je laat drukken. De vormgevingskosten worden namelijk verrekend over het aantal exemplaren dat je laat drukken.

Voordelen van het uitgeven als uitgever bij een POD bedrijf

 1. De vormgevingskosten zijn inclusief het ontwerp van de kaft en het binnenwerk, de aanvraag ISBN. Is altijd goedkoper dan alles zelf inkopen.
 2. Redigeerkosten zijn optioneel en zijn als bovenstaand. Bij grote teksten maak ik er gebruik van.
 3. Ze bieden een aanmelding bij het Centraal Boekhuis aan.
 4. Een publiciatiepakket is optioneel (afhankelijk van het bedrijf ), dus schrijven ze persberichten.
 5. Optioneel kan je exemplaren naar NBD/Biblion laten sturen.

Kortom: een POD bedrijf kan je, ook als je uitgeeft in eigen beheer als uitgever, veel zaken uit handen nemen.

Waar let je op als je je boek in eigen beheer als uitgever uitgeeft? TIPS:

 1. Zorg voor een goede eindredactie. Huur daarvoor professionals in. Die kosten meestal € 65,00 per uur.
 2. Ook als je de tekst hebt laten nakijken, kijk het dan zelf nog een aantal keer na. Ik haal er altijd nog dingen uit na het na laten kijken.
 3. Laat je kaft altijd maken door een professional. Dit is echt een professie. Mijn kaften zijn allemaal gemaakt door een vormgeefster die nu voor zichzelf werkt. Goede kaften verkopen goed!
 4. Laat een professionele portretfoto van jezelf maken. Ik heb een eigen fotostudio, mijn zoons zijn ook opgeleid door mij als fotograaf. Wil je serieus genomen worden dan is een selfie echt not-done.
 5. Schrijf of laat een goede achterflaptekst schrijven. De pakkende tekst op de achterflap is belangrijk.
 6. Maak heldere afspraken met het POD bedrijf. Laat alles op papier zetten en vraag door. Het is een zakelijke relatie. Jij bent emotioneel betrokken bij je boek en uiteindelijk willen zij dat jij blij bent, maar dat heeft zijn grenzen.
 7. Check, check en dubbelcheck het manuscript en voel je nooit een zeur. Houd de fouten bij die zij maken. Het zijn mensen die daar werken en die maken ook fouten.
 8. Houd de foutjes die je na publicatie doorgespeeld krijgt bij en zorg ervoor dat deze in de volgende druk doorgevoerd worden. Wat kost dit? Bespreek dit vooraf. Het heeft mij verrast hoe duur dat is en toch laat ik het altijd doen.

Door Mariska van Vondelen

Mariska van Vondelen (1968) werkt als freelance journalist, fotograaf, communicatieadviseur en stadsgids in Delft. Vanaf 2012 geeft zij haar eigen boeken uit in eigen beheer. Haar boeken ‘Losbandig Netwerken – netwerken voor zzp’ers’, Hongerkind, Het Delftsch Kookboek en stadsgids DELFT city guide versterken en ondersteunen haar freelance activiteiten. Meer weten over Mariska? Kijk op haar website.