Sommige schrijvers tikken moeiteloos heel wat woorden weg in korte tijd. Hoe doe je dat zelf?
Wanneer kies je voor POD en wanneer voor offset?
Als je zelf een boek gaat uitgeven, kom je voor de keuze te staan of je het in grote oplage offset laat drukken of het via POD digitaal laat printen. Wij krijgen veel vragen over welke keuze je het beste kunt maken. Hier is geen eenduidig antwoord op te geven, omdat iedere situatie anders is. In dit artikel leg ik uit wat de opties zijn, zodat je makkelijker een keuze kunt maken.
Als je zelf een boek gaat uitgeven, kun je kiezen uit twee productiemethodes:
- POD
- Offset
1. POD (Printing on Demand)
Bij deze productiemethode worden de boeken pas gedrukt als ze zijn besteld. Hierdoor hoef je vooraf geen investering in het drukwerk te doen en hoef je ook geen voorraad aan te houden. De kwaliteit van POD-boeken is de laatste jaren enorm gestegen en doet niet meer onder voor die van offset gedrukte boeken.
Het nadeel van een POD-boek is de relatief hoge kostprijs. Het is nu eenmaal voordeliger om in één keer 1.000 boeken te laten drukken dan per stuk.
Voor sommige boeken is POD geen goede optie. Dat zijn voornamelijk hardcoverboeken en boeken met veel kleurenpagina’s. Technisch gezien is het wel mogelijk om deze boeken digitaal te laten printen, maar ze zijn dan vrij duur om te produceren, waardoor je zo meteen geen normale verkoopprijs meer kunt rekenen.
Een groot voordeel van POD is dat je heel flexibel bent. Als je nog een foutje tegenkomt in het binnenwerk of op de cover, kun je dit altijd nog wijzigen.
2. Offset (grote oplage)
Een grote oplage begint doorgaans bij 400 exemplaren. Waar het kantelpunt ligt, verschilt per situatie. Voor boeken met een harde kaft of veel kleurenpagina’s kan het vaak al lonen om bij minder dan 400 exemplaren offset te gaan drukken.
Wanneer er eenmaal een grote oplage is besteld, moeten de boeken ergens worden opgeslagen. Het is in de meeste situaties niet slim om deze thuis of op kantoor op te slaan. Het verzenden van boeken kost veel tijd en die tijd kun je beter besteden aan de promotie van je boek. Gelukkig bestaan hier goede oplossingen voor, zoals het CB. Hier zijn echter wel kosten aan verbonden. Deze opslagkosten heb je niet bij POD, omdat de boeken dan direct vanaf de productieband worden ingepakt en verzonden.
Nog een ander nadeel van een grote oplage is de planning. Omdat de levertijd doorgaans hoger ligt dan bij een POD-boek, kan dit stresssituaties opleveren. Het zou vervelend zijn als je al een boekpresentatie hebt gepland, maar de boeken nog niet binnen zijn.
Het grootste voordeel van een grote oplage is natuurlijk de veel lagere kostprijs per boek. Hoe meer boeken er worden besteld, hoe lager de prijs per boek is. Laat je hierdoor niet gek maken, want het is verleidelijk om in plaats van 500 meteen 1.000 boeken te bestellen. Dit scheelt al snel 50% in de kostprijs per boek. De kosten per boek zijn veel lager als je er 1.000 bestelt, maar je moet de boeken natuurlijk nog wel zien te verkopen. Anders ben je nog niet voordeliger uit.
Het verschil in opties tussen POD en offset drukken
Er is nog één belangrijk verschil tussen POD en offset en dat is dat er bij POD minder mogelijkheden zijn, omdat de boeken per stuk worden geproduceerd. Er gaan dagelijks honderden bestellingen van één exemplaar door de productiestraat heen. Om deze boeken snel te kunnen verzenden, moeten de boeken aan bepaalde eisen voldoen. Het is daarom niet mogelijk om extra’s zoals een leeslint, een cover met flappen, foliedruk et cetera aan een boek toe te voegen. Bij offset drukken is vrijwel alles mogelijk.
Conclusie
Zoals je waarschijnlijk al hebt gemerkt, bestaat er geen eenduidig antwoord op de vraag wanneer je voor POD kiest en wanneer voor offset. Het is ook sterk afhankelijk van je budget en de mate van risico die je bereid bent te lopen. Sommige self publishers hebben veel te investeren en kiezen daarom sneller voor offset drukken. De winst per boek is dan hoger. Als je minder budget hebt, is het logischer om voor POD te kiezen, zodat je geen investering hoeft te doen en het boek ook nooit uitverkocht kan raken.
Yordy Spoor is medeoprichter van Pumbo.nl, het grootste self-publishing platform van Nederland. Op dit platform is onlangs een boek uitgeven gids verschenen, waarin je de fijne kneepjes van het uitgeefvak leert. Deze gids is online gratis te lezen en staat boordevol tips over uitgeven.
Uitgeven
- Login of registreer om te reageren
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Anya Niewierra schreef geschiedenis: met 5 boeken op de bestsellerlijst. Wat is het geheim van de auteur van De camino?
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Kathy Mathys hoopt dat je van herschrijven gaat houden met haar handige tips.