Afbeelding

Waar moet je aan denken als je in eigen beheer uitgeeft?

Foto: Pexels

Waar moet je aan denken als je in eigen beheer uitgeeft?

Je hebt de knoop doorgehakt en hebt besloten je boek in eigen beheer uit te geven. Een heel leuke, spannende en ook leerzame stap. Het is namelijk niet alleen schrijven en je bent klaar. Er komt veel kijken bij het zelf uitgeven van je boek. Alles op een rijtje:


1: Proeflezen en redactie

Let op, dit zijn twee verschillende dingen! Proeflezers zijn lezers die je manuscript vooraf lezen en geven in principe hun mening over het verhaal, of letten op dingen waarvan jij wilt dat ze erop letten. Redactie gaat echt om het verhaal inhoudelijk, en de redacteur let ook op o.a. taal, grammatica, spelling, interpunctie en lekker lopende zinnen. Beide niet verplicht, maar wel handig als je niet wilt dat er straks op elke pagina van je boek nog een typfout staat. Zoek eens in je directe omgeving of bij andere auteurs of er misschien iemand bij zit die je verhaal wilt proeflezen. Redacteurs zijn te vinden op de website van Schrijven Online.

2: Coverontwerp

Natuurlijk ook wel handig, een omslag voor je boek. Ben je zelf handig met grafisch vormgeven kun je het zelf doen. Anders raad ik je echt aan om het uit te besteden aan iemand die er verstand van heeft. Het gezegde ‘beoordeel een boek niet op zijn kaft’ is onzin, want dat is het eerste wat mensen zien en dat moet een goede indruk maken. Ook een pré-made bookcover bestellen is echt in opkomst. Je betaalt dan iets minder voor een omslag die van tevoren al gemaakt is. Er zijn veel websites te vinden waar die geproduceerd worden. Er is vast iets te vinden wat bij (de sfeer van) jouw verhaal past.

3: Vormgeving binnenwerk

Wederom: als je handig bent met Indesign kun je het zelf doen, maar anders is dit ook een klus die je beter kunt uitbesteden. Net als bij de cover is het belangrijk dat het binnenwerk er goed uitziet en dat het verhaal lekker leest. Tip: neem een ander boek als voorbeeld en meet de marges af aan de boven-, onder- en zijkanten, zo weet je dat je altijd safe zit met je eigen boek. Check ook hoe het boek is opgebouwd in het begin. Het gangbare is: 1) Franse pagina; 2) leeg; 3) Titel, auteur en eventueel de naam van je uitgeverij; 4) colofon.


Afbeelding

Covers marketing

Meer schrijftips en adviezen?

In iedere editie van tijdschrift Schrijven Magazine delen we tips, trucs & adviezen van bekende auteurs en schrijfdocenten. Leerzaam!
Nog geen abonnee?

Meld je aan!


4: Drukken

Dit is natuurlijk ook van groot belang, tenzij je het boek alleen als e-book uitgeeft. Als je wél gedrukte exemplaren wilt verkopen, ga niet met de eerste de beste drukker in zee. Vraag offertes aan en vergelijk deze met elkaar. Zoek ook ervaringen op van anderen, hoe zij het drukwerk hebben ervaren. Je wilt toch niet dat je boeken op een gegeven moment uit elkaar vallen vanwege de slechte kwaliteit?

5: Marketing en promotie

Dit vinden veel auteurs moeilijk. Maar het is aan te raden om hier al mee te beginnen als je boek nog niet is verschenen. Promoot je boek op social media, maak een perslijst en een marketingplan. Herhaal zo’n beetje dagelijks dat je met een boek bezig bent. Hoe warmer je mensen maakt, hoe eerder ze je boek willen lezen. En dat is natuurlijk wat je wilt!

Over de auteur

Lianne Reijntjes is eigenaar van Liannes Letters en auteur van Kwetsbaar Verliefd, dat ze tijdens ‘corona lockdown 1’ schreef en tijdens ‘corona lockdown 2’ in eigen beheer uitgaf. Inmiddels is haar eerste druk bijna uitverkocht, verschijnt eind maart het audioboek en brengt ze in september 2021 haar tweede roman uit, ook in eigen beheer.

Ook geeft Lianne één-op-één strategiegesprekken voor auteurs die graag een (feelgood)roman willen schrijven en niet precies weten hoe ze moeten beginnen, of voor auteurs die al begonnen zijn met schrijven maar vastlopen en een steuntje in de rug nodig hebben. Over het schrijven van feelgoodromans nog relatief weinig te vinden. Zo benut Lianne haar expertise en ervaring in het schrijven van feelgoodromans én het uitgeven van een boek in eigen beheer om anderen te helpen hun droom te realiseren.

Lianne Reijntjes schrijft speciaal voor ons een serie gastblogs met tips om je nu al op weg te helpen. Volgende bijdrage: Waarom zou je voor selfpubben moeten kiezen?

Uitgeven