Afbeelding

Hoe haal je onzekere gedachten weg en begin je met schrijven?

Foto: Pexels

Hoe haal je onzekere gedachten weg en begin je met schrijven?

Je wilt wel beginnen met schrijven, maar… Er is altijd wel een ‘maar’. Altijd wel iets wat je tegenhoudt. Misschien heb je het druk, of heb je last van onzekere gedachten als: ‘dat kan ik toch niet’ of ‘wie zit er nou op mij te wachten?’ en dat kan je inderdaad ervan weerhouden om te beginnen. Hoe zorg je er nou voor dat je die onzekere gedachten een halt toeroept?


Een feit: onze hersenen zijn er niet op gericht om ons gelukkig te maken, maar om ons veilig te houden. Dat komt van vroeger, van onze voorouders, die constant op hun hoede moesten zijn voor potentieel gevaar. En toen was dat weliswaar heel handig, maar tegenwoordig uit het zich in dingen die je graag wilt toch maar niet doen, omdat je wellicht bang bent voor het onbekende. Om uit je comfortzone te stappen. Ook al wil je het graag, je brein wil jou klein en veilig houden, dus ga je onzekere dingen denken en doe je het toch maar niet.

De kunst is om je brein te trainen steeds iets verder buiten je comfortzone te gaan. Je hoeft namelijk niet meteen al een heel boek te schrijven dat iedereen gaat lezen. Het is heus niet zo zwart-wit. Je kunt ook klein beginnen door bijvoorbeeld korte verhaaltjes te schrijven. Of door gewoon eens alles op te schrijven wat en wie je buiten uit je raam ziet. Probeer gewoon eens elke dag tien minuten te schrijven. Als je brein dan denkt: o, dit gaat eigenlijk wel prima, kun je een stapje verder gaan. Misschien kun je een blog beginnen, of een kort verhaaltje aan een vriendin laten lezen… iets waar jij je goed bij voelt. Ga steeds een stapje verder en breid hiermee je comfortzone verder uit.

Maar, hoe haal je die onzekere gedachten dan weg?

‘Kan ik dit wel? Waarschijnlijk niet. Straks zit er niemand op te wachten of ben ik heel slecht.’ Erg hard en onaardig om dat over en tegen jezelf te zeggen, vind je niet? Bedenk dat je zelf vaak je grootste criticus bent. Hoe kijk jij naar iemand anders? Zou jij dingen als ‘niemand zit op jou te wachten’ en ‘je bent vast slecht’ tegen jouw vriendinnen zeggen? En zeggen je vriendinnen dat tegen jou? Waarschijnlijk niet, anders had je waarschijnlijk de vriendschap opgezegd. Waarom zeg je het dan wel tegen jezelf?

Kijk naar jezelf op dezelfde manier als je vriendinnen naar je zouden kijken. Ik zeg altijd: wees je eigen beste vriendin. Want jij bent de enige met wie je je hele leven, 24 uur per dag, om moet gaan. Dus denk in het vervolg: wat zou mijn beste vriendin tegen mij zeggen als ik haar zou zeggen dat ik een boek wil gaan schrijven? ‘O wat leuk, wat goed van je! Moet je zeker doen, ga ervoor! Ik weet zeker dat het supergoed wordt en dat heel veel mensen het willen gaan lezen.’ Herhaal dit voor jezelf. Schrijf desnoods op dat je goed genoeg bent, dat dit een groot succes wordt en dat iedereen op jou zit te wachten. Want echt, je kunt het! Iedereen om je heen gelooft het, je moet er alleen nog zelf in geloven.

Over de auteur

Lianne Reijntjes is eigenaar van Liannes Letters en auteur van Kwetsbaar Verliefd, dat ze tijdens ‘corona lockdown 1’ schreef en tijdens ‘corona lockdown 2’ in eigen beheer uitgaf. Inmiddels is haar eerste druk bijna uitverkocht, verschijnt eind maart het audioboek en brengt ze in september 2021 haar tweede roman uit, ook in eigen beheer.

Ook geeft Lianne één-op-één strategiegesprekken voor auteurs die graag een (feelgood)roman willen schrijven en niet precies weten hoe ze moeten beginnen, of voor auteurs die al begonnen zijn met schrijven maar vastlopen en een steuntje in de rug nodig hebben. Over het schrijven van feelgoodromans nog relatief weinig te vinden. Zo benut Lianne haar expertise en ervaring in het schrijven van feelgoodromans én het uitgeven van een boek in eigen beheer om anderen te helpen hun droom te realiseren.

Lianne Reijntjes schrijft speciaal voor ons een serie gastblogs met tips om je nu al op weg te helpen. Volgende bijdrage: Waarom zou je voor selfpubben moeten kiezen?

Service