Afbeelding

Bron Pixabay

De weg naar de uitgeverij: wanneer is je manuscript 'verzendklaar'?

wanneer is manuscript klaarWanneer ben ik klaar om een uitgeverij te benaderen? Hoe kies ik een uitgeverij? Hoe lever ik mijn manuscript aan? Waar let ik op bij een contract? In deze nieuwe serie geeft oud-uitgever Lidewijde Paris tips en advies voor de lange weg naar de uitgeverij. In deel I: wanneer is mijn manuscript 'verzendklaar'?

Hoe lang of hoe kort je ook aan je boek werkt, er komt een moment dat je moet beslissen wat je ermee wilt. Schrijf je ‘alleen voor jezelf’ dan is er niets aan de hand. Maar de meeste schrijvers hebben – stiekem soms – meer ambitie dan dat. Ze willen ‘naar buiten’ en gelezen worden door anderen. Dat kan in het klein als je je familieverhaal schreef voor je kinderen of vrienden. Bij een goede kopieershop kun je dan je manuscript laten opmaken en laten vermenigvuldigen. Of je kunt via een self publishing site tegen betaling een oplage laten ‘drukken’ en als boek laten binden. Dat ziet er tegenwoordig goed uit. Ik zette drukken tussen aanhalingstekens omdat er geen drukmachine aan te pas komt. Voor kleine oplages worden boeken tegenwoordig op een chique manier geprint. Printing on demand – POD – heet dat. Ook reguliere uitgevers maken er regelmatig gebruik van als een oplage bij een drukker niet uitkomt of als boeken ouder zijn.

Beslissingen

Wie schrijft om de wereld buiten de eigen cirkel te bereiken, moet een paar belangrijke vragen beantwoorden en beslissingen nemen. Om te beginnen, wanneer is je manuscript klaar voor de buitenwereld? Hierbij maakt het een verschil of je je boek zelf gaat uitgeven of niet. Een uitgever kan je voor een paar belangrijke fouten behoeden waaraan veel zelf uitgegeven boeken lijden.  Sommigen proberen eerst een uitgever te vinden en als dat niet lukt besluiten het alsnog zelf uit te geven.

Het hele artikel lezen? Je vindt het in het komende nummer van Schrijven Magazine. Abonnees krijgen dit nummer omstreeks 4 oktober in de brievenbus.

Ben je nog geen abonnee? Neem vóór maandag 23 september 16:00 u. een abonnement, dan mis je dit nummer niet!

Korting + cadeaus            Korting + het boek Je levensverhaal schrijven: zo doe je dat

BESTEL NU                BESTEL NU