Hebban lanceert Boek van de Maand, kiest uit nieuw te verschijnen boeken

Vanaf september lanceert het lezersplaform Hebban haar eigen maandelijkse Boek van de Maand, vergelijkbaar met de populaire maandelijkse rubriek van het vroegere tv-programma De Wereld Draait Door. Het eerste Boek van de Maand werd op zondag 3 september bekend gemaakt en is 'Alles wat had kunnen zijn' van Ayọ̀bámi Adébáyọ̀. De roman kan gedurende de hele maand op veel aandacht rekenen.

Kans voor onbekende auteur

Het Boek van de Maand zal bepaald worden door een panel van de ‘Hebban Crew’. Zij selecteren en lezen twee dozijn nog te verschijnen boeken en komen samen tot een keuze. Daarna worden drie boekverkopers uitgenodigd om dit boek te lezen en te voorzien van hun korte mening. Hebban zal zich niet richten op gegarandeerde bestsellers, maar kiest ervoor om grote namen en bekende auteurs liever naast zich neer te leggen. Hoofdredacteur Sander Verheijen zegt hierover op hun site: 'Wij schuwen niet om iedere maand een onbekende of nieuwe auteur te kiezen waarvan wij vinden dat die werkelijk de aandacht van een grote groep lezers verdient.'

Daarbij maken debuutboeken dus meer kans om gekozen te worden als Boek van de Maand. De winnaar kan veel aandacht verwachten, zowel op Hebban als in de pers, boekhandel en bibliotheek. Waar mogelijk zal de auteur geïnterviewd worden en worden er leesclubs gevormd.

Boven verwachting?

Uit de tijd dat De Wereld Draait Door het Boek van de Maand presenteerde, weten we dat het daar besproken boek vaak kon rekenen op een mooie plaats in de Bestseller 60. Sinds het programma gestopt is, heeft nog niemand dit succes kunnen evenaren met een tv-programma of ander medium. Of het Hebban Boek van de Maand zo groot zal worden als die van DWDD, zal dus de komende maanden gaan blijken.

Hoewel dit nieuws nog tot de lancering geheim had moeten blijven, bracht Boekblad het toch al naar buiten. In hun artikel schrijft de redactie een goede hoop te hebben voor het plan. 'De community telt inmiddels 292.242 leden (stand: donderdag, kwart over vier 's middags) – stuk voor stuk lezers. En het lezersplatform van de CPNB heeft de connectie met de boekhandel. Als die in de volle breedte hun gewicht zetten achter Hebbans Boek van de Maand, zou het resultaat wel eens boven verwachting kunnen zijn.'

Bron: Hebban, Boekblad