Afbeelding

Krant

Foto door Ekrulila via Pexels

Hoe ga je als schrijver om met recensies op je boek?

Je boek de wereld in sturen is enorm spannend. Mensen gaan het lezen en gaan wat vinden van het verhaal dat jij met bloed, zweet en tranen hebt geschreven. Hoe ga je om met de recensies die je krijgt? Wanneer ze goed zijn, maar ook wanneer ze negatief zijn?

Reageer niet op recensies

Recensieplatformen zijn er voor lezers, niet voor schrijvers. Het is dan ook een ongeschreven regel om niet te reageren op recensies, al helemaal wanneer deze negatief zijn. Je komt al snel defensief over, terwijl de mening van de lezer er mag zijn. Ook al ben jij niet blij met die 1-sterrecensie. Als je wel reageert kan dat verkeerd uitpakken. Dat gebeurde recentelijk bij de Amerikaanse schrijfster Sarah Stusek. Haar roman Three Rivers komt uit in september, maar de vroege recensies kwamen al binnen. In eerste instantie allemaal 5 sterren op de boekensite Goodreads. Toen de eerste recensie van 4-sterren binnenkwam, maakte Stusek een TikTok-video om te klagen over de lezer die haar perfecte 5-sterrenscore naar beneden haalde. Dit schoot in het verkeerde keelgat van veel lezers, die massaal recensies van maar 1 ster achterlieten, vanwege het onsportieve gedrag van de auteur.

Echt nooit reageren?

Dus niet op recensieplatformen zoals Goodreads en Hebban, maar als mensen positieve reacties plaatsen onder sociale media berichten van jouw auteurspagina, dan mag je uiteraard reageren. Wees nog steeds voorzichtig met hoe je reageert. Je kan positieve recensies ook weer gebruiken in je marketinguitingen, daar is niets mis mee!

Zijn slechte recensies zo erg?

Het is zeker niet zo dat mensen meteen je boek niet meer willen lezen vanwege één of twee minder positieve reviews, want ook uit negatieve recensies kan een lezer informatie halen. Stel dat iemand schrijft: het boek focuste voor mij te veel op de personages en minder op het plot. Dan kunnen anderen denken: ‘maar dat is juist wat ik leuk vind!’. Waardoor ze weer beter een overweging kunnen maken of het boek bij ze past of niet. Wat leidt tot, jawel, hopelijk meer goede recensies!

Zie slechte recensies als een leerkans

Natuurlijk kan je ook leren van de geschreven recensies. Mits ze goed onderbouwd zijn natuurlijk. Wanneer meerdere mensen zeggen dat het einde te abrupt was, dan kan je ervanuit gaan dat ze een punt hebben. Probeer dat dan niet persoonlijk op te nemen en ervan te leren als schrijver.

Niet persoonlijk

Je hebt kans dat niet alle recensies even goed onderbouwd zijn. Op Goodreads kan je ook alleen een ster-recensie achterlaten, zonder toelichting. Of de toelichting is maar een paar woorden. Daar kan je niets van leren, dus voelt het misschien sneller persoonlijk. Probeer het niet zo op te vatten, hoe moeilijk dat ook is.

En merk je dat het niet goed is voor je mentale welzijn, al die recensies? Er zijn ook zat schrijvers die ervoor kiezen om nooit recensies te lezen. Zeven Zussen-schrijfster Lucinda Riley las ook geen recensies van haar boeken. Tegen Het Parool zei ze in 2021: ’Ik lees geen commentaar, geen recensies, niks. Ik ben ervan overtuigd dat ik daardoor ook veel goede dingen mis, maar ik wil me er echt niet door van de wijs laten brengen.’

Bronnen: Goodreads, Nu.nl

Uitgeven